Home Biznis Memić: San postaje stvarnost

Memić: San postaje stvarnost

0

Realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža – izgradnja tramvajske pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje.
Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se “čuvao” jer se radi o zaštićenom koridoru predviđenom za tramvajsku prugu. Ideja o izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice posljednjih decenija prisutna je u raznim planovima razvoja Općine Ilidža, a i Kantona Sarajevo. Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Ilidža nakon što je danas Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost na ovaj projekat vrijedan 46 miliona KM.
“Općina Ilidža zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo i cijeni njihovo razumijevanje važnosti i vrijednosti problema koji ćemo zajedno rješavati”, izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Ranije objavljeno: Počinje gradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

U Općini smatraju kako je riječ o generacijskom projektu koji će doprinijeti kvalitetu života i rada u ovoj lokalnoj zajednici, a čiju je važnost prepoznala i Vlada Kantona Sarajevo.
Općina Ilidža će svim svojim kapacitetima baš kao i do sada pružiti neophodnu podršku, a sve u cilju efikasnije i potpune relizacije izgradnje tramvajske pruge. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u „Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa „Famos“ u Hrasnici.
Senaid Memić, Foto: Općina Ilidža
Glavni projekat tramvaj pruge Ilidža-Hrasnica povjeren je projektnoj kući „IPSA“ Sarajevo, a revidiran je od strane projektne kuće Saraj Inženjering d.o.o.
U toku i izgradnja žičare Hrasnica – Veliko polje
Dužina projektovane tramvajske pruge iznosi ukupno sa svim kolosijecima 12.961,30 m i šest skretnica.
Iz Općine napominju da je u toku realizacija projekta žičare Hrasnica-Veliko polje, što će uz izgradnju tramvajske pruge sigurno pored poboljšanja životnog okruženja samih građana privući i turiste izletnike, ali i investitore koji će prepoznati ovaj infrastrukturni zahvat te puno lakše donijeti odluku o dodatnim investicijama u ovoj lokalnoj zajednici.
.

Let’s block ads! (Why?)