Home Vijesti Merkel i Makron imaju različite poglede o načinu izbora predsjednika EK

Merkel i Makron imaju različite poglede o načinu izbora predsjednika EK

0
epa06623825 France's President Emmanuel Macron (R)and Germany's Chancellor Angela Merkel (L) at a press conference after the European Council meeting in Brussels, 23 March 2018. During the spring summit, leaders discussed Brexit, US trade tariffs and gave support to Britain after expelling Russian diplomats and accusing Russia for the poisoning of former Russian spy Sergei Skripal and his daughter in Salisbury. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da pokažu nesaglasnost oko izbora novog predsjednika Evropske komisije, izjavio je danas zvaničnik iz Makronove kancelarija.

Makron i Merkel žele da se proce završi “idealno” u junu, rekao je zvaničnik, prenoseći detalje telefonskog razgovora dvoje lidera, prenosi Rojters.

Agencija navodi da dvoje lidera, međutim, imaju pomalo različite poglede kada je riječ o načinu na koji će se birati novi predsjednik EK.

Makron je rekao Merkelovoj da želi da na sutrašnjem sastanku Savjet Evrope utvrdi da mehanizam “vodećeg kandidata” ne bude automatski, objasnio je zvaničnik.

Merkelovoj se, međutim, dopada taj sistem, navodi Rojters.

Zvaničnik je prenio da je francuski predsjednik uvjeren da se većina zemalja članica EU slaže sa njim.

Makron je naveo da “vodeći kandidati”, kandidati za predsjednika EK koje su nominovale partije sa najviše glasova na evropskim izborima, legitimni, iako izbor novog predsjednika mora da odražava rezultate glasanja, rekao je zvaničnik.

Treća najveća grupacija u Evropskom parlamentu, Liberalni centar, kojem pripada i Makronova partija, mora biti dio izbornog procesa, rekao je francuski predsjednik Merkelovoj, a prenio zvaničnik iz njegove kancelarije.