Home Banjaluka Milion KM za novi put u Šargovcu

Milion KM za novi put u Šargovcu

0

Gradska uprava raspisala je tender za izvođača radova na proširenju i modernizaciji dotrajale Šargovačke ulice, centralne saobraćajnice ovog sve naseljenijeg kraja, u okviru projekta vrijednog oko milion KM.

Novac za modernizaciju saobraćajnice kroz Šargovac, koja je već godinama u jako lošem stanju, obezbijeđen je iz granta Vlade RS u predviđenom iznosu od milion KM.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve rekli su da će to biti dovoljno za realizaciju prve faze modernizacije, koja predviđa izgradnju saobraćajnice u dužini od oko 900 metara.

“Saobraćajnica će biti široka šest metara, sa obostranim trotoarima širine dva metra. U okviru ove modernizacije biće izgrađena i fekalna i oborinska kanalizacija, te izmještena javna rasvjeta”, rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

“Prvi korak u realizaciji projekta je izbor izvođača radova i da zaključimo ugovor kako bi sredstva bila operativna. Uporedo ćemo rješavati i imovinsko-pravne odnose”, rekao je Sandić i dodao da će javna nabavka biti otvorena do 31. oktobra.

Prema njegovim riječima, ako vremenski uslovi dozvole, dio poslova može biti završen do kraja godine, ali da je najrealnije da će gradnja početi početkom sljedeće građevinske sezone.

Rajko Radaković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Šargovac, rekao je da mještani željno iščekuju početak radova, jer bi izgradnja moderne saobraćajnice riješila problem bezbjednosti pješaka i nedostatka kanalizacije u tom dijelu naselja.

“Šargovac je izrastao u veliko prigradsko naselje sa oko 6.000 stanovnika. Porast broja stanovnika i veliki broj izgrađenih kuća nije pratio razvoj saobraćajne i druge infrastrukture pa je sadašnja centralna saobraćajnica uska, bez trotoara i sa velikom frekvencijom vozila i autobusa gradskog prevoza”, rekao je Radaković.

Istakao je da tom ulicom svakodnevno pješači i veliki broj osnovaca, koji taj put koriste za odlazak do škole “Đura Jakšić”.

“Njihova bezbjednost je, naravno, na prvom mjestu i upravo to je bio motiv za proširenje ove saobraćajnice”, rekao je Radaković.