Home Banjaluka Milion maraka za zapošljavanje: Stiglo 216 prijava građana

Milion maraka za zapošljavanje: Stiglo 216 prijava građana

0

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za zapošljavanje, za koji je iz gradskog budžeta obezbjeđeno 1,02 miliona KM, podneseno je 216 zahtjeva, potvrđeno je u Odjeljenju za privredu.

Za razliku od ranijih godina, ove godine je uvedena i nova linija podsticaja za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola s ciljem obezbjeđenja kvalifikovane radne snage neophodne na tržištu rada. Za ovu vrstu podsticaja namijenjeno je 100.000 KM.

Prema podacima resornog odjeljenja, njihova komisija će u narednim danima obraditi pristigle zahtjeve, bodovati ih i predložiti listu onih koji ispunjavaju uslove javnog poziva.

Po njihovoj statistici, najveći interes iskazan je za podsticaje namijenjene povećanju produktivnosti i konkurentnosti. Za ovu vrstu podsticaja apliciralo je 164 privrednika. Od toga, njih 132 iz kategorije malih i srednjih preduzeća želi podsticaj za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava. Manji dio, njih 21, prijavio se za prekvalifikaciju radnika za deficitarna zanimanja, dok su 11 zahtjeva dostavile srednje stručne škole za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

Istovremeno, 52 nezaposlena Banjalučanina prijavila su se za podsticaje namijenjene samozapošljavanju.

Kako su naveli iz resornog odjeljenja, za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz budžeta Grada izdvojena su sredstva u visini od skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 13. juna do 13. jula. Na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.

(Blic)