Home Politika Mirni razlaz i nemirna BiH u očima EU: Opet RAT kao tema...

Mirni razlaz i nemirna BiH u očima EU: Opet RAT kao tema broj jedan!

0

Dok se cijeli svijet bori za vakcine i traži rješenje za prevazilazak najveće zdravstvene krize u BiH se raspravlja o podjelama, novim granicama i ratu. I to ne bilo kakvom, već ratu u koji će biti uvučena cijela Evropa!

Sve je počelo nedavno, nakon što je član predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon mjesec dana, otkrio da je slovenački predsjednik Borut Pahor, na sastanku 5. marta, pitao da li je moguć mirni razlaz u BiH. Odmah se pojavila i informacija da je premijer Slovenije Janez Janša u isto vrijeme uputio non paper zvaničnicima EU o navodnom dovršetku disolucije Jugoslavije koji bi obuhvatio prekrejeanja granica ne samo u BiH, već i u Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Oglasio i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik. Poručio je da ne govori samo Pahor o mogućnosti mirnog razlaza.

“Sasvim je realno da se o mirnom razlazu može ravnopravno razgovarati. Dok sjedim ovdje i predstavljam srpski narod, neću dozvoliti da Srbi dođu u poziciju da ratuju. I reći ću sada još nešto, ni za Republiku Srpsku. Zato čekam trenutak za miran raspad BiH”, poručio je Dodik.

Ipak, iz SDA poručuju da takvi razgovori samo mogu dovesti do novog krvoprolića.

“Političari u Evropskoj uniji koji, eventualno, žele zagovarati temu o ‘mirnom razlazu BiH’ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi”. Bosna danas ima lobi, vojsku, oružje,  ističu iz SDA.

Dopisnik slovenačkog lista Delo iz Brisela Petar Žerjavić objavio je na Twitter nalogu da mu je iz press službe predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela potvrđeno da je Janšin non paper stigao. I to, kako tvrdi Žerjavić, još prošle jeseni. Ipak, nešto kasnije je naveo da mu u Evropskom vijeću ipak ne mogu potvrditi da su dobili dokument.
O ovoj temi se mnogo pisalo i u slovenačkim medijima, a politički analitičar iz Sarajeva Esad Bajtal je objasnio da igre koje pokreću političari iz tako male Slovenije idu u smjeru stvaranja nestabilnosti u BiH.

“Bosni i Hercegovini i njenom narodu dosta je rata i podjela, ljudima ovdje je potreban mir i stabilnost da bi napokon postali europsko društvo u kojem će se moći normalno živjeti i raditi sa svojim ljudima. Takve političke igre iz Slovenije ne idu u tom smjeru. Da biste razumjeli kako se to vidi iz Sarajeva, zamislite BiH kao četverosobni stan. Sad pitajte Pahora bi li mirno promatrao kad bi neko izvana predložio da njegov četverosobni stan, kakav ima i predsjednik, na miran način podijele drugi ljudi”, plastično je objasnio situaciju ovaj sarajevski filozof.

Bajtal nije želio nagađati zašto su Pahor i Janša klimnuli glavom secesionističkim težnjama Milorada Dodika, ali je dodao da u politici sigurno nije bilo slučajnosti.
“Ne želim pogađati koji su razlozi njihovog sudjelovanja u BiH. Lobiranje jakih igrača možda stoji iza toga, ali svakako takvo politikanstvo ide u prilog kriminalnim političkim strukturama, koje se prodaju kao političke elite prerušene u političke stranke, a to im ne ide na čast “, dodaje Bajtal.

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero kaže da non paper koji je navodno Janša predao Evropskom vijeću očigledno postoji, ali to EU nevješto prikriva.

“Običaj je da se o nečemu što se zove non paper ne govori dok autor ili zainteresirane strane ne odluče da on postane javan. Problem je ako taj non paper postoji u formi u kojoj se o njemu govori jer on narušava temeljna načela na kojima počiva EU. To je zajednica koju povezuju principi, pri čemu je nepromjenjivost granica jedan od temeljnih. Ideja o tome da bi granice na Balkanu bilo moguće mijenjati kako bi se završio raspad Jugoslavije, a da se to odnosi na BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo je posvađana sa pameću. Nema govora o tome da bi se taj princip mogao primijeniti”, rekao je Đenero.

On navodi da je potpuno jasno što stoji iza tog projekta.

“To je projekt koji dolazi iz jedne od zemalja u kojoj se podstiče taj model iliberalne demokracije. A svi ti modeli iliberalnih demokracija su povezani sa Vladimirom Putinom. Svi ti lideri koji izjedaju temeljnu matricu EU su na ovaj ili onaj način finansirani od strane Putina, a Republika Srpska je jedan od kanala preko kojih te finansije idu. Pa je tako pred prethodne izbore u Sloveniji bila velika afera oko kredita stranci Janeza Janše koji su dobili od neke gospođice iz RS. To je očito bio jedan mutni oblik pranja novca i ilegalnog finansiranja. Iako se u tom slučaju sve prekinulo, ti kanali pranja novca preko ‘Banjaluke” za Slovence se nastavila i tu postoji veza između administracije u Banjaluci i predlagača ideje za podjelu čime bi se trajno riješilo pitanje Jugoslavije”, rekao je Đenero.

Prema njegovim riječima u cijelom ovom procesu koji traje i koji je ponovo došao na dnevni red ključni igrač nije EU i ona nije ni jednom do sada na adekvatan način riješila probleme koji su nastajali na Balkanu.

“To su radile američke demokratske administracije. Cijela panika je počela kada je postalo jasno da Bajden dolazi na vlast i ada je on vrlo jasno dao do znanja da ne namjerava tolerirati širenje uticaja Rusije. Nakon toga je uslijedila ona turneja ministra Lavorova gdje je on rekao što su prioriteti na Balkanu tražeći savezništvo Zagreba za opstanak ovakve Republike Srpske i nastavak centrifugalnih procesa u BiH, nudeći za kontrauslugu podršku promjeni izbornog zakonodavstva po mjeri HDZ-a BiH. Tu se vidi da je Rusija postala svjesna da je njena pozicija na Balkanu. U takvim okolnostima Rusija potiče one aktere nakoje ima uticaj u EU da opstruiraju zajedničke evropske politike koja bi pratila Bajdenovu administraciju. I pri tome, prvi je Janez Janša”, kaže Đenero.

Na kraju, u cijeloj ovoj priči opet će najdeblji kraj izvući BiH gdje se odnosi opet zaoštravaju.

“I tu imate dvije razine stvari. jedna je tradicionalna neodgovornost evropskih zvaničnika koji uopšće ne vode računa o konzekvencama svojih političkih poteza, a s druge strane imate neodgovornost domaćih aktera i tabloidnih medija. Bilo je smiješno čitati da je mirni razlaz BiH gotova stvar i da samo neki pojedinci opstruiraju tu stvar i izazivaju nemir u ovom prostoru. Ovo je opasno što ljudi koji stavljaju ovo na sto ne razmišljaju o konsekvencama na unutarnej odnose u BiH. I još jedna stvar, vrlo je ružno raditi takve stavri kroz dokument kakav je non paper koji prikriva tragove i skida odgovornost s onoga koji je izazvao problem stavljanjem na sto neadekvatnog evropskog rješenja”, rekao je naš sagovornik.

Sreća u svemu što je Amerika odlučno ovoj temi rekla ne!