Home Banjaluka Mjesecima žive u šatorima, tri štrajkača poručila vlastima da ne idu iz...

Mjesecima žive u šatorima, tri štrajkača poručila vlastima da ne idu iz parka dok ne riješe njihove probleme

0

Štrajkači u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” Radenko Pecalj, Mićo Blažanović i Rade Grgić, poručuju da neće napustiti šatore dok istina i pravda ne izađu na vidjelo i pozivaju nadležne da ih konačno saslušaju.

Borac prve kategorije Vojske RS iz Prijedora, Radenko Pecalj u parku štrajkuje već 872 dana koliko od republičkih institucija traži da mu pomognu naći posao.

On je skoro dvije decenije radio u preduzeću “Autotransport”, koju je Vlada RS reorganizovala kroz stečaj, a firma je prešla u nadležnost opštine Prijedor. Pecalj je i tada štrajkovao, boreći se, priča, za prava radnika, međutim javno im je poručeno da svi koji su bili u sindikatu neće moći opet tu raditi. Podsjeća da od firme potražuje i 12.000 KM, a u park se “doselio” kada mu je isključena struja zbog duga od 3.500 KM.

– Konstantno sam ovdje, ni dana nisam bio kući. Niko nije imao razumijevanja da nas sasluša, maćehinski se odnose prema nama i rezultat toga je šatorsko naselje koje će sigurno trajati dok se naši problemi ne riješe – rekao je Pecalj.

Mićo Blažanović, direktor fabrike obuće iz Teslića traži da se ispita “teški kriminal u toj fabrici”, ističučći da ga prebacuju kao ping-pong lopticu sa jedne institucije na drugu.

– Ovdje sam 626 dana, toliko nisam vidio svoju porodicu, žena ne može da dođe, djeca su ljuta na mene, ali ja drugog izbora nemam. Odavde ne idem živ, dok istina ne izađe na vidjelo, dok se kriminalci i lopovi ne pohapse, pa ako sam i ja taj. Dokle više igra sa ljudima i njihovim živcima. Nemoguće da nas predsjednik RS nije primjetio, morao je bar jednom proći ovuda i vidjeti šatore i natpis “štrajk” – istakao je Blažanović.

Rade Grgić, stočar sa Manjače, štrajk je započeo prije šest mjeseci jer mu, kako priča, Ministarstvo poljoprivrede RS nije isplatilo svu odštetu za eutanazirano stado ovaca.

– Dali su mi 30 odsto i to u dijelovima, da su mi bar isplatili odjednom ja bih kupio nešto ovaca. Ovako moja porodica nema hljeba da jede, bio sam obični domaćin, a čime ću sad platiti struju i društvene obaveze- govori Grgić.

Štrajkači ističu da park neće napuštati ni na dan izbora, i da će svoje glasačko pravo pokušati ostvariti u odsustvu.

Hranimo se u javnim kuhinjama

Trojica štrajkača, koja u parku, kažu doživljavaju i uvrede, pozivaju građane da dođu i pogledaju njihovu dokumentaciju. Svima koje zanima kako oni to mjesecima žive u šatorima, poručuju da se hrane u javnim kuhinjama uz pomoć humanitarnih organizacija, Crvenog krsta, “Mozaika prijateljstva” i “Sestara Majke Tereze”.

(Srpska Info)