Home Banjaluka Mještani tvrde da pronađene kosti su četničke, Institut BiH ne misli tako

Mještani tvrde da pronađene kosti su četničke, Institut BiH ne misli tako

0

Institut za nestale osobe BiH nedavno je ekshumirao ljudske posmrtne ostatke u banjalučkom naselju Karanovac, za koje mještani tvrde da su tu još od perioda Drugog svjetskog rata i da se oduvijek pričalo da je riječ o skeletu pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta.

Podsjećamo, Institut uopšte nije nadležan za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalih u periodu četrdesetih godina prošlog vijeka.

– Odrastao sam u tom kraju i znam da se stalno pričalo da je tu sahranjen neki četnik. Međutim, prije nekoliko dana su kosti izvađene i prevezene u Sanski Most, što je sumnjivo, jer Institut za nestale BiH ima svoju kancelariju u Banjaluci, koja uopšte nije bio obaviještena o ovome. Postoji bojazan da će Institut kosti iskopane u Banjaluci unijeti u bazu podataka nestalih osoba iz proteklog rata. Šta ako je ovo način na koji Institut manipuliše podacima, čak i na nacionalnoj osnovi – rekao je za Srpskainfo jedan od mještana Karanovca.

U institutu za nestale BiH su nam potvrdili da je 28. novembra izvršena ekshumacija u banjalučkom naselju Karanovac, u blizini osnovne škole, i da se radi ne o jednom, nego o dva skeleta.

– Prilikom ekshumacije pronađena su dva skeleta, jedno tijelo je bilo kompletno dok se u drugom slučaju radilo o nekompletnim skeletnim ostacima. Posmrtni ostaci su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, jer je na ekshumaciji radila ekipa iz Terenskog ureda u Sanskom Mostu, koji su i imali informaciju svjedoka o ovoj grobnici. Inače, odluku o tome gdje će se pohraniti posmrtni ostaci koji su pronađeni donosi Tužilaštvo BiH, koje to i precizira u naredbi za ekshumaciju – rekla je za Srpskainfo portparolka Instituta Emza Fazlić.

Prema njenim riječima, Institut ne raspolaže sa informacijama mještana da se radi o skeletima davno nastradalog četnika.

– Patolog koji je bio prisutan na ekshumaciji nije mogao odrediti starost pronađenih posmrtnih ostataka, pa je naloženo da se posmrtni ostaci operu i da se izuzme koštana srž za DNK analizu – navodi Fazlićeva.

Ona je potvrdila da Institut nije nadležan za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalih u periodu Drugog svjetskog rata. Na pitanje da li će ekshumirani posmrtni ostaci da budu zavedeni kao ostaci nastradalih u posljednjem ratu u BiH, Fazlićeva kaže da se svi posmrtni ostaci koji se pronađu, a nisu iz mandata Instituta, evidentiraju kao istorijski slučajevi.

– O tome da li su pronađeni posmrtni ostaci istorijski slučajevi i da li se evidentiraju kao takvi takođe odlučuje Tužilaštvo BiH, a uz konsultaciju vještaka sudske medicine koji analizira pronađene ostatke – zaključuje Fazlićeva.

(Blic)