Home Banjaluka Mještani tvrde da pronađene kosti su četničke, Institut BiH ne misli tako

Mještani tvrde da pronađene kosti su četničke, Institut BiH ne misli tako

Institut za nestale osobe BiH nedavno je ekshumirao ljudske posmrtne ostatke u banjalučkom naselju Karanovac, za koje mještani tvrde da su tu još od perioda Drugog svjetskog rata i da se oduvijek pričalo da je riječ o skeletu pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta.

Podsjećamo, Institut uopšte nije nadležan za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalih u periodu četrdesetih godina prošlog vijeka.

– Odrastao sam u tom kraju i znam da se stalno pričalo da je tu sahranjen neki četnik. Međutim, prije nekoliko dana su kosti izvađene i prevezene u Sanski Most, što je sumnjivo, jer Institut za nestale BiH ima svoju kancelariju u Banjaluci, koja uopšte nije bio obaviještena o ovome. Postoji bojazan da će Institut kosti iskopane u Banjaluci unijeti u bazu podataka nestalih osoba iz proteklog rata. Šta ako je ovo način na koji Institut manipuliše podacima, čak i na nacionalnoj osnovi – rekao je za Srpskainfo jedan od mještana Karanovca.

U institutu za nestale BiH su nam potvrdili da je 28. novembra izvršena ekshumacija u banjalučkom naselju Karanovac, u blizini osnovne škole, i da se radi ne o jednom, nego o dva skeleta.

– Prilikom ekshumacije pronađena su dva skeleta, jedno tijelo je bilo kompletno dok se u drugom slučaju radilo o nekompletnim skeletnim ostacima. Posmrtni ostaci su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, jer je na ekshumaciji radila ekipa iz Terenskog ureda u Sanskom Mostu, koji su i imali informaciju svjedoka o ovoj grobnici. Inače, odluku o tome gdje će se pohraniti posmrtni ostaci koji su pronađeni donosi Tužilaštvo BiH, koje to i precizira u naredbi za ekshumaciju – rekla je za Srpskainfo portparolka Instituta Emza Fazlić.

Prema njenim riječima, Institut ne raspolaže sa informacijama mještana da se radi o skeletima davno nastradalog četnika.

– Patolog koji je bio prisutan na ekshumaciji nije mogao odrediti starost pronađenih posmrtnih ostataka, pa je naloženo da se posmrtni ostaci operu i da se izuzme koštana srž za DNK analizu – navodi Fazlićeva.

Ona je potvrdila da Institut nije nadležan za ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka nastradalih u periodu Drugog svjetskog rata. Na pitanje da li će ekshumirani posmrtni ostaci da budu zavedeni kao ostaci nastradalih u posljednjem ratu u BiH, Fazlićeva kaže da se svi posmrtni ostaci koji se pronađu, a nisu iz mandata Instituta, evidentiraju kao istorijski slučajevi.

– O tome da li su pronađeni posmrtni ostaci istorijski slučajevi i da li se evidentiraju kao takvi takođe odlučuje Tužilaštvo BiH, a uz konsultaciju vještaka sudske medicine koji analizira pronađene ostatke – zaključuje Fazlićeva.

(Blic)