Home Biznis Mladi Banjalučanin, strastveni ljubitelj četverotočkaša

Mladi Banjalučanin, strastveni ljubitelj četverotočkaša

0

Banjalučanin Neven Đurić (24) od malih nogu je veliki zaljubljenik u automobile. Ljubav prema autima ga je i okrenula tom poslu, pa je otvorio rentakar firmu.

Bavi se muzikom, član je i osnivač hard rok benda ”Racija” u kojem je autor pjesama, a vodi i muzičku vježbaonu gdje se sastaju i sviraju mnogi banjalučki muzičari i bendovi. Odnedavno je i idejni tvorac Jutjub kanala “Pedala do metala” gdje se bavi temama uglavnom okrenutim automobilizmu. Ovaj ambiciozni i zanimljivi mladić u razgovoru s novinarom BUKE govorio je o svojoj ljubavi prema autima, muzici i projektima koje je pokrenuo.

”S obzirom na to da zarađujem od muzike i automobila, to više ne mogu da nazovem hobijem, tako da u kategoriji hobija ostaju putovanja popraćena dobrom hranom koju često volim i sam da spremam. Moji roditelji često kažu da je, kada sam bio beba, jedini način da me uspavaju na kraju dana bio da me smjeste u Golfa “Keca” kojeg su tada posjedovali i provozaju me po naselju, pa se može reći da sam od prvog dana fasciniran automobilima. Vjerujem da je na moju ljubav prema njima dosta uticalo i to što sa majčine strane u porodici imam mnogo limara, mehaničara i generalno ljubitelja automobila, koji su često i sami vozili zanimljive četvorotočkaše. Kada na sve to dodamo i pasionirano sakupljanje automobila, auto magazina, gledanje emisija i filmova vezanih za automobile, kao i igranje igrica sa automobilističkom tematikom u djetinjstvu, postaje jasno zašto sam danas toliki entuzijasta”, rekao je naš sagovornik na početku razgovora.

Nevenov prvi automobil bio je Mercedes w126 380SE iz 1982. godine, kojeg i danas posjeduje.

”Iako sam u međuvremenu za šest godina vozačke karijere posjedovao petnaest automobila, on je jedini kojeg nikad neću prodati. Njega sam kupio sa šesnaest godina i to novcem koji sam zaradio od preprodaje muzičke opreme. Čak sam dao i jednu gitaru “u račun”, tako da su se već tada automobili i muzika isprepleli kao dvije najbitnije stvari u mom životu. S obzirom na to da nisam mogao da ga vozim, jer sam imao još duge dvije godine do dobijanja vozačke dozvole, posvetio sam se restauraciji i sređivanju “Genšera”. On mi je bio prevoz do škole u četvrtom srednje i davao mi motivaciju da odem u istu, jer je časovima prethodila duga vožnja do škole, uz zvuke V8 motora i ”Mejdenove” kasete iz Mercedesovog fabričkog “Becker” kasetaša. Imao sam i odličan pogled na školski parking iz svoje klupe, tako da sam nekada više vremena gledao u Merca nego u tablu”, objasnio je Neven.

Nevenova ljubav prema četverotočkašima okenula ga je da započne projekat ”Pedala do metala” na Jutjub kanalu koja se bavi uglavnom automobilima starije proizvodnje, takozvanim oldtajmerima, ali i autima koje rijetko možemo da susretnemo na ovdašnjim cestama.

”Sada već davne 2012. godine, kao neko ko je izuzetno zainteresovan za snimanje i montažu, napravio sam Jutjub kanal “MrNele13″ gdje sam povremeno objavljivao svoju autorsku muziku, obrade pjesama, neka igranja sa specijalnim video efektima, kao i klipove sa automobilskih skupova koje sam posjećivao. Pošto tada nisam bio ni blizu toga da imam vozačku dozvolu, brzo sam se ohladio od ideje da obavljujem sadržaje koji se tiču automobila. Ipak, prošle godine, tokom pandemije sam proveo izuzetno puno vremena kod kuće gledajući automobilske sadržaje na Jutjub kanalima i shvatio da za nas entuzijaste ne postoji dovoljno takvog materijala na domaćem jeziku. To me je inspirisalo da počnem da pišem scenarije i ideje za klipove, a te ideje krenuo sam i da realizujem prvim snimanjem početkom 2021. godine”, pojasnio je Neven.

 

On ističe da ima ogromnu sreću što su njegova dva najbolja prijatelja videograf i snimatelj zvuka, pa mu oni s vremena na vrijeme pomažu pri realizaciji klipova.

”Ja na kraju to sve smontiram, tako da smo se idealno rasporedili. Sa njima snimam neke ozbiljnije i produkcijski zahtjevnije priloge, a iako vlogove snimam sam, često je u njima sa mnom i već pomenuti snimatelj zvuka, jer je i on sam entuzijasta za četvorotočkaše. Sadržaj mojih klipova je raznolik i za sada se odnosi samo na automobile, priče o automobilima, pronalaženje zanimljivih automobila na ulici, takozvani ”car spotting”, modifikovanje, kupovanje i slično, ali planiram da u budućnosti u sadržaj svog Jutjub kanala uvrstim i neke muzičke teme. Upravo zbog toga sam želio da ime kanala ima veze sa muzikom, koliko i sa automobilima”, objasnio je mladić.

Prvi video Neven je objavio prije nešto više od mjesec dana, tako da još uvijek nije imao vremena da dođe do nekih većih pregleda, ali je komentarima zadovoljan.

”Do sada su svi komentari bili pozitivni, što se vidi i u omjeru lajkova i dislajkova na klipovima. Trudiću se da tako i ostane, jer ovako pozitivan ”feedback” publike svakako predstavlja dodatni vjetar u leđa i motivaciju za dalji rad. Plan mi je da kvalitetno snimim što više priča o zanimljivim automobilima, uz dobar broj spontanih vlogova. Da bih napravio kvalitetan prilog od desetak minuta potrebno je dosta vremena da sakupim sve informacije o automobilu, napišem scenario, dogovorim se s vlasnikom takvog automobila da isti ustupi za snimanje, zatim dan-dva snimanja i još toliko za montažu. Stoga ću se truditi da objavim bar jedan takav video svakih mjesec-dva, a u međuvremenu objavljujem vlogove redovno, svakog utorka u dvadeset časova. Posjećujem i dosta skupova, sajmova, kao i muzeja koji su posvećeni automobilima i automobilizmu, tako da ću se u velikom broju klipova baviti i takvim temama”, rekao je Neven na kraju razgovora.