Home Banjaluka Modernizacija ulica na 30 lokacija širom grada

Modernizacija ulica na 30 lokacija širom grada

0

Na više od 30 lokacija na širem gradskom području, ove godine će se izvoditi radovi na saobraćajnicama, pješačkim i biciklističkim stazama, najavili su iz Grada.

Radovi i sredstva za njihovu realizaciju planirani su u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Za redovno održavanje, modernizaciju, rekonstrukciju i investiciono održavanje gradskih saobraćajnica biće izdvojeno nešto više od tri miliona KM, od toga za održavanje gradskih asfaltnih i makadamskih saobraćajnica planirano je 1,32 miliona KM.

Za investiciono održavanje asfaltnih saobraćajnica, koje se odnosi na značajnije zahvate, planirano je 550.000 KM. Ovim sredstvima biće obnovljen asfalt na dijelovima gradskih saobraćajnica: Blagoja Parovića, Ivana Gorana Kovačića, Jovice Savinovića, Kralja Petra I Karađorđevića i drugim.

Modernizacija gradskih makadamskih saobraćajnica, za šta je izdvojeno 300.000 KM, obuhvatiće gradske saobraćajnice u sljedećim ulicama: krak Novaka Pivaševića , III kuljanska, ogranak I kuljanske, Put srpskih branilaca od 116 A do 116 C, Grab – Bukvalek, Put od Poslovne zone Ramići – lijevi ogranak, Vasića put, Tešana Podrugovića, Puškinova, spoj Nenada Kostića, ogranak Ponirske, trotoar u Ravnogorskoj kod broja 7, 9 i 11, Petra Velikog od FK „Rekreativo“ prema Krčmaricama, Bjelopotočkih žrtava, te Ozrenska ulica.

Programom zajedničke komunalne potrošnje, planirana su i sredstva za gradnju novih kružnih raskrsnica, od čega će 350.000 KM biti izdvojeno za kružni tok na ukrštanju Kozarske ulice sa Solunskom i Ulicom Isaije Mitrovića.

Takođe, u planu je i proširenje ulivnih prilaza raskrsnica duž saobraćajnice Aleja Svetog Save – Vuka Karadžića, radovi na pješačkoj stazi – spoj Ulica Bose Živković – Sanska, kao i proširenje Ulice Vojvode Momčila.

U okviru sanacije klizišta, biće izvedeni radovi na gradskim saobraćajnicama u ulicama Vojvode Sinđelića i Kosovskoj, za šta je planirano 80.000 KM.

– Uz sredstava planirana Programom zajedničke komunalne potrošnje, značajna ulaganja u saobraćajnice predviđena su i ovogodišnjim Programom uređenja građevinskog zemljišta. Tako je, na osnovu ovog programa, planirana izgradnja trotoara i biciklističkih staza u Bulevaru Desanke Maksimović, na Istočnom tranzitu obostrani trotoari, biciklističke staze i zeleni pojas, kao i trotoara u Ulici Milana Rakića. Takođe, ovim programom planirana je i gradnja javne saobraćajnice i parkinga sa oborinskom kanalizacijom za potrebe objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš- rekli su iz Gradske uprave.

Blic