Home BiH MUP povlači rezervni sastav, a uvodi “Žandarmeriju”

MUP povlači rezervni sastav, a uvodi “Žandarmeriju”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povuklo je iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji sve članove koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije!

– S obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije – saopštio je MUP RS, navodeći da će u budućnosti ponovo razmotriti potrebe za uvođenjem rezervnog sastava.

U saopštenju se navodi da je MUP RS odlučio da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

– Radi boljeg funkcionisanja Jedinice za podršku promijeniće naziv u “Žandarmerija”, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji – saopštio je MUP RS.

U saopštenju se navodi da MUP smatra da će sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama moći da odgovori na bezbednosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

Prijedlog zakona sutra se trebao naći na razmatranju pred poslanicima Narodne skupštine RS, u okviru pete redovne sjednice.

SrpskaCafe.com