Home BiH Muškarac u invalidskim kolicima štemovao trotoar kako bi mogao proći

Muškarac u invalidskim kolicima štemovao trotoar kako bi mogao proći

0

Nepozati muškarac u jednom, sudeći po registarskim tablicama, bosanskohercegovačkom gradu morao je štemovati dio trotoara kako bi mogao proći sa invalidskim kolicima preko pješačkog prelaza.

Trotoar je napravljen tako da se sa invalidskim kolicima ne može preći ulica, a stariji muškarac odlučio je sam riješiti problem.

Pješački prelazi, trotoari, semafori i ostale saobraćajne signalizacije u većem dijelu BiH nisu prilagođene osobama u kolicima, slijepim i slabovidnim osobama i drugim osobama koje imaju poteškoće s kretanjem.

Ulazi u brojne institucije nisu odgovarajući, autobuska stajališta, podvožnjaci, stepeništa… Ne pomažu ni vozači koji ostavljaju svoja vozila parkirana na trotoarima. Kretanje kroz grad bez pomoći drugih tako ovim ljudima postane prava pustolovina i avantura – patnja kroz koju ne bi smjeli i trebali prolaziti.

Stariji muškarac koji je snimljen kako štemuje trotoar jedan je od onih koji više nije mogao izdržati maćehinski odnos prema ljudima koji imaju poteškoće sa kretanjem. Uzeo je majzlo ili klin i čekić i odlučio štemovati trotoar kako bi se kao i ostali građani mogao nesmetano kretati ulicom, piše radiosarajevo.ba.

Teško da mu neko na tome može zamjeriti.

(Srpska Info)