Home Banjaluka Na čekanju kupovina trećeg “pauk” vozila

Na čekanju kupovina trećeg “pauk” vozila

0

“Pauk” služba će još neko vrijeme morati sačekati da dobije treće vozilo, jer je Grad Banjaluka poništio tender za njegovu kupovinu.

Naime, na tender je stigla jedna ponuda koja je zadovoljavala uslove i po kojem bi Gradska uprava za nabavku izdvojila 249.795 КМ. Prije potpisivanja ugovora nadležno odjeljenje je uputilo izabranom ponuđaču zahtjev za dostavu bankarske garancije, kao i atesta. Ubrzo je stigao odgovor izabrane firme da ne mogu izvršiti isporuku vozila zbog čega nije ni zaključen ugovor o kupovini.

Nakon toga je Komisija za spovođenje tendera preporučila da se on poništi, jer nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje ugovora, a koji su propisani Zakonom o javnim nabavkama.

– Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da ne postoji drugorangirani ponuđač u ovoj nabavci, prihvaćen je prijedlog Komisije – navedeno je u obrazloženju odluke kojom se poništava ovaj tender.

Gradska uprava je planirala ovu nabavku sa ciljem povećanja efikasnosti rada “pauk” službe i unapređenje bezbjednosti saobraćaja u gradu. U planu je bilo da se kupi bijeli kamion proizveden 2019, s maksimalno prijeđenih 1.000 kilometara. Dužina vozila  je trebala biti maksimalno 7,6 metara, širina 2,4, a visina 2,7 metara. Tražena bruto masa vozila je bila minimalno 12 tona, a praznog vozila bez nadogradnje najmanje 4,3 tone.

Od opreme, kamion je trebao da ima rotaciono svjetlo, klima-uređaj, digitalni tahograf, nosače kuka, te zvučni signal za vožnju unazad. Isto tako, bili su u potpunosti precizirani i tehnički detalji u vezi s dizalicom, fiksnom platformom na vozilu, hidrauličnim krstom za transport vozila i lisicama za točkove.

Grad trenutno raspolaže sa dva specijalna vozila za premještanje nepropisno parkiranih automobila, koja su nabavljena još 2008. godine. Njihovo vrijeme amortizacije je isteklo, pa se često kvare. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, od početka godine do decembra “pauk” služba je imala ukupno 1.965 intervencija.

Zarada 3,9 miliona KM

Od početka godine do decembra od naplate parkinga Grad je zaradio 3,9 miliona  KM.

Od naplate parkinga putem SMS i automata prihodi su iznosili po 40 odsto ukupne sume, dok je preostali dio od 20 odsto prihod od pretplatnih karata.

Grad trenutno raspolaže sa 4.986 parking mjesta, koja su pokrivena naplatom. Za nultu zonu jedan sat parkiranja košta jednu KM, a maksimalno zadržavanje je dva sata. Za prvu zonu jedan sat parkiranja košta jednu KM, a cijena cjelodnevne karte u ovoj zoni je 5 KM. Druga zona košta 0,50 KM po satu, dok cjelodnevna karta košta 3 KM.

(Srpskainfo)