Home Vijesti Na Manjači planirana izgradnja vikend naselja i hotela

Na Manjači planirana izgradnja vikend naselja i hotela

0
Na platou Manjače kod Banjaluke planirana je izgradnja vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, a cilj je da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele ove regije, izjavio je direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela u Gradskoj upravi Banjaluke Draško Ilić.

Ilić je naveo da je to i cilj projekta “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks, koji će sutra biti predstavljen u prostorijma Razvojno-edukativnog centra u Banjaluci.

“Želja nam ja da ovaj lokalitet, na kome se nalaze veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, koji obiluje proplancima i stazama kroz šumoviti dio predjela, postane atraktivno gradsko izletište”, objasnio je Ilić.

Ilić je dodao da je ovaj lokalitet dio Razvojno-edukativnog centra “Manjača”, koji aktivno radi na razvoju animalne i biljne proizvodnje, te čuva neke od autohtonih vrsta domaćih životinja.

On je dodao da je planirano da na Manjači, koja je od Banjaluke udaljena 22 kilometra, bude i gradska rezidencija, gdje bi mogli da se ugoste značajni gosti koji dolaze u posjetu gradu.

“U njenoj blizini planirano je da gradovima partnerima grada Banjaluka ponudimo da izgrade svoje autohtone kuće, koje bi radile na promociji njihove kulture i drugih vrijednosti”, rekao je Ilić.

On se nada da će promocija projekta o turističkom unapređenju platoa Manjače, koja je zakazana za 17.00 časova, probuditi interesovanje šire zajednice da se uključi u njegovu realizaciju.

Ovaj projekat rezultat je zajedničke saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Gradske turističke organizacije i Gradske razvojne agencije.

Direktor Gradske turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da će realizacija ovog projekta doprinijeti značajnom proširenju turističke i sportsko-rekreativne ponude Banjaluke.

“To znači i veći broj dolazaka domaćih i stranih gostiju, koje bi privukli različiti vidovi turizma, kao što je planinski, zimski, avanturistički, te ekstremni sportovi, a postoje i velike mogućnosti za razvoj seoskog, lovnog i ribolovnog turizma”, rekla je Radojevićeva.

Direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka Dario Milanović rekao je Srni da su najznačajniji ciljevi projekta “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrasturkture.

“Revitalizacija ovog lokaliteta i realizacija projekta predstavljala bi najatraktivniji turističko-izletnički prostor na teritoriji grada, čime bi se stvorili uslovi za kontinuiran dolazak i boravak turista u toku cijele godine”, rekao je Milanović.

On je istakao da je za konačnu realizaciju projekta neophodna podrška grada, Vlade Republike Srpske i eventualnih međunarodnih donatora i fondova.

(ATV)