Home Vijesti Na pijesku protivpravno zaradio 3 miliona maraka

Na pijesku protivpravno zaradio 3 miliona maraka

0

Protiv Vlade Đorđića (67) dobojsko tužilaštvo podiglo je dvije optužnice zbog sumnje da je vađenjem pijeska oštetio budžet Republike Srpske za skoro 3 miliona maraka.

Optužnice su podignute i protiv dvije firme na čijem je on čelu, a riječ je o preduzećima „Geosfera“ i „Bajkovača“.

Kada je u pitanju firma „Geosfera“ tužilaštvo tu sumnjiči Đorđića da je pričinio štetu od 1.472.743 marke.

– Optuženi se tereti da je u periodu od 1. januara 2010. do 21. septembra 2016. godine sa firmom „Geosfera“ vadio i prodavao prirodni šljunak i pijesak bez dobijanja odobrenja od strane nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske – navodi se u optužnici.

Dalje je precizirano da je Đorđić osnivač i vlasnik preduzeća „Geosfera“.

– Ova firma nije imala zaključen ugovor o koncesiji i plaćanju koncesione naknade za pravo korišćenja mineralnih sirovina. Ovo privredno društvo za ekpsloataciju mineralne sirovine, odnosno vađenje šljunka i pijeska koristilo je poljoprivredno zemljište za vađenje resursa. Time je izbjegnuto plaćanje naknade za promjenu namjene zemljišta – precizirano je u optužnici.

Dalje se navodi da je optuženi kao odgovorno lice prikrio činjenice i neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja. Na taj način je tom privrednom društvu pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.472.743 marke.

Prema drugoj optužnici, Đorđić je sa firmom „Bajkovača“ počinio i krivično djelo u periodu od 18. aprila 2013. do 30. juna 2018. godine.

I prema ovoj optužnici on se tereti da se bavio vađenjem pijeska i šljunka, iako nije imao nikakve dozvole od nadležnog ministarstva. Sve je to radio u namjeri da se privrednom društvu „Bajkovača“ pribavi protivpravna imovinska korist.

– Ova firma bavila se vađenjem prirodnog šljunka i pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, za koje nije izvršena promjena namjene. Na taj način je protivpravno eksplotisao mineralnu sirovinu – prirorodni šljunak i pijesak i u kontinuitetu prodavao domaćim kupcima, za šta je istima ispostavljao fakture kao da se radi zakonito – piše u optužnici.

Na takav način je prikrivao činjenice o protivpravnom eksploatisanju mineralnih sirovina.

Ovim krivičnim djelima sumnja se da je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.315.746 maraka.

– Za količine eksploatisanog prirodnog šljunka i pijeska nije vođena odgovarajuća dokumentacija, niti su prijavljene količine i na iste nisu obračunate niti plaćene koncesione naknade za korištenje mineralnih sirovina – navodi se u optužnici.

Đorđić je kao odgovorni lice bio dužan da sklopi ugovor s nadležnim ministarstvom i da plaća naknade za vađenje i prodaju šljunka.

Vlado Đorđić je optužen da je počinio krivično djelo “nezakonito postupanju u privrednom društvu”.

Izvještaj iz policije

Pripadnici Policijske uprave Doboj prije dva mjeseca su podnijeli izvještaj protiv preduzeća „Bajkovača“ i Vlade Đorđića za pomenuto krivično djelo.

U izvještaju je navedeno da je tom prilikom oštećen i Budžet Republike Srpske, ali i Grada Doboj.

– Preduzeće je uskratilo sredstva koja predstavljaju javni prihod RS i grada Doboja, na čijoj teritoriji se eksploatacija i vrši, što predstavlja štetu za budžet RS i budžet grada Doboja, u ukupnom iznosu od oko 46.220 KM, a korist za pomenuto privredno društvo – naveli su tada iz policije.

(Srpskainfo)