Home Vijesti Na području Prijedora izvršeno 751 krivično djelo

Na području Prijedora izvršeno 751 krivično djelo

0

PRIJEDOR – Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano je zadovoljavajuće stanje bezbjednosti i pored događaja koji je bitno uznemirio kako pripadnike policije tako i širu javnost, a radi se o pogibiji policijskog službenika

Rekao je je ovo danas načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović na redovnoj konferenciji za novinare rukovodstva ove Uprave, a na kojoj su prezentovani rezultati rada za proteklih devet mjeseci tekuće godine

U izvještajnom periodu ukupno je evidentirano 751 krivično djelo, što je za oko 2 % više nego u uporednom periodu. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,7% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85,5%.

Načelnik je istakao da su tokom proteklih devet mjeseci evidentirana tri krivična djela “Razbojništvo” koja su rasvijetljena kao i jedno krivično djelo “Razbojništvo” izvršeno po nepoznatom izvršiocu iz predhodnog perioda.

U mjesecu septembru policijski službenici su po saznanju da je izvršeno krivično djelo “Razbojništvo” brzom i efikasnom reakcijom te operativnim radom na terenu, identifikovali te uhapsili dvije osobe. Uhapšeni se sumnjiče da su, oko 00,10 časova, maskirani u predjelu glave i uz prijetnju upotrebe noža, od radnice sportske kladionice otuđili novac u iznosu oko 2.100,00 KM. Prilikom hapšenja kod njih je pronađen i privremeno oduzet novac kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

“U proteklom periodu na području PU Prijedor realizovano je 20 planskih operativno taktičkih radnji-racija s ciljem otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, prije svega organizovanih na kriminogenim žarištima i mjestima na kojima se očekuje pronalazak predmeta koja potiču iz krivičnih djela”, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tokom devet mjeseci 2019. godine ukupno je evidentirano i kontrolisano 644 migranta. Najveći broj lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je pet krivičnih djela “Krijumčarenje lica”, koja su izvršila pet osoba, a na štetu 31 migranta.

Iz oblasti stanja javnog reda i mira došlo je do blagog povećanja broja počinjenih prekršaja a stanje u ovoj oblasti je stabilno.

“U oblasti bezbjednosti saobraćaja do 14.10. tekuće godine evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 13 lica dok je u istom periodu prethodne godine smrtno stadalo 12 lica”, kazali su.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je tokom  devet mjeseci ove godine ukupno prijavljeno i evidentirano 751 krivično djelo, što je za 16 krivičnih djela ili 2,2 % više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnoh djela 318 je izvršeno po nepoznatom izvršiocu.          

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 628 krivičnih djela od čega 310 po nepoznatom izvršiocu. Što se tiče strukture ovih Krivičnih djela najviše ih je iz oblasti imovinskih delikata 370 što ja za 6 krivičnih djela više u odnosu na uporedni period prošle godine. Najbrojnija su krivična djela krađe 152 i teške krađe 91”, rekao je Mikanović.

Rasvjetljenost krivičnih djela iz ove oblasti po NN izvršiocu iznosi  66,5%. Protiv života i tijela izvršeno je 65 krivičnih djela od čega četiri od strane nepoznatog izvršioca i sva četiri su rasvijetljena.

U vezi sa sprečavanjem zloupotrebe opojnih droga podneseno je ukupno 37 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Izvršeno je ukupno 78 oduzimanja  kojom prilikom su oduzete veće količine različitih vrsta opojnih droga.

  Iz oblasti privrednog kriminalitetea otkrivena su i evidentirana 54 krivična djela a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 2.272.000 KM  a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 2.307.000 KM.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin je naveo, da je u izvještajnom periodu iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 315 narušavanja JRM-a odnosno 403 prekršaja. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata.

“U oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom proteklih devet mjeseci ukupno je evidentirano 698 saobraćajnih nezgoda, od kojih 12 sa smrtno stradalim licima a radi se o 3 vozača PA, 1 suvozač, 2 vozača motocikla, 2 vozača traktora, 2 lica koja su se prevozilo na traktoru, 1 biciklista i 1 pješak. On je takođe naveo da je u mjesecu oktobru u saobraćajnoj nezgodi prilikom slijetanja vozila smrtno stradao vozač automobila”, kazao je.

Iz saobraćaja su isključena 2372 vozača, od čega 1897 zbog vožnje pod uticajem alkohola ili 17% više u odnosu na isti period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 781 vozila ili više za 13%.

Načelnik je ovom prilikom naveo rezultate i aktivnosti po republičkoj akciji “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, tokom koje su policijski službenici PU Prijedor u osnovnim školama održali 44 predavanja na temu bezbjednog učestvovanja u saobraćaju a kojima je obuhvaćeno oko 1700 učenika, te da je u sklopu ove akcije sankcionisano oko 600 učesnika u saobraćaju za počinjene prekršaje u blizini škola.

Let’s block ads! (Why?)