Home Banjaluka Nagrada za HUMANOST posvećena sestrama GAJIĆ u Banjaluci još uvijek “na čekanju”

Nagrada za HUMANOST posvećena sestrama GAJIĆ u Banjaluci još uvijek “na čekanju”

0

Inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić još uvijek je na čekanju.

Ova Inicijativa pokrenuta je u julu 2018. godine, prošla godina prošla je bez ove nagrade, a sada možemo samo čekati da vidimo da li će se nešto promijeniti u godini koja je pred nama.

Od danas, zainteresovana pravna i fizička lica sa područja grada mogu da dostave inicijative za dodjelu nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana Grada.

Javni poziv je otvoren do 17. februara, a inicijative je potrebno dostaviti Skupštini grada Banja Luka – Komisiji za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja, na adresu: Trg srpskih vladara broj 1, 78 000 Banja Luka.

Odlukom o nagradama i priznanjima, ustanovljene su sljedeće nagrade i priznanja:

Ključ Grada Banja Luka, sa Poveljom “Počasni građanin grada Banje Luke” (kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja, u svim oblastima stvaralaštva),

Zlatni grb Grada Banja Luka (za izuzetan doprinos u razvoju grada, njegovanju odnosa sa drugim gradovima, za postignute vrhunske rezutlate i uspjehe u oblasti privrede, nauke, kulture, umjetnosti i sporta),

Plaketa Grada Banja Luka (za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, kao i za izuzetna humana djela i ispoljenu hrabrost), i

Nagrada Grada Banja Luka-mladima (kao poseban vid priznanja, za značajna ostvarenja u svim oblastima života. A uz novčanu nagradu, dodjeljuje se i diploma).

Nagrade i priznanja mogu se dodjeljivati pojedincima, preduzećima, ustanovama i drugim subjektima.

Inicijative moraju biti obrazložene, naročito: biografija za fizička lica, odnosno reference za pravna lica, razloge koji su uticali na podnošenje nicijative, adresu i telefon kontakt osobe, odnosno lica koje se predlaže, te prijedlog nagrade za kandidovano lice.

Inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić još uvijek je na

čekanju.

ČEKA SE NOVI PRAVILNIK

Adriana Basara, novinarka koja je pokrenula ovu Inicijativu kaže da je inicijativa da se u okviru nagrada povodom Dana grada uvrsti “Nagrada sestara Gajić” kao humanitarne nagrade još na čekanju novog Pravilnika koji ureduje ovaj segment.

“Samim tim što nije odbačena, vjerujemo da će gradske vlasti imati sluha za našu inicijativu, jer je to najmanje što Banjaluka može da učini za ovu lavovsku porodicu, najvećeg donatora sredstava za pronalazak lijeka protiv lafore”, kaže za BUKU Basara.

Mirna Savić Banjac, odbornica u Skupštini grada rekla je ranije za BUKU da Komisija za izbor, imenovanje, nagrade i priznanja nije ni razmatrala uvrštavanje ove nagrade.

„Za sada ta nagrada ne postoji. Još je mnogo nejasnoća prilikom dodjele nagrada za Dan grada. Zaista je potrebno drugačije definisati ovu oblast, uvrstiti određene oblasti u postojeće, a bilo je govora da će u sklopu revidiranja ovih uslova nagrađivanja, biti uvrštena i pomenuta nagrada“, rekla je za BUKU Mirna Savić Banjac.

Lafora je neurološko oboljenje koje napada dijete u adolescenciji i neizbježno vodi u fatalan kraj u roku od dvije do 17 godina od početka pojave prvih simptoma, među kojima su najznačajniji intelektualno narušavanje, usporenost razmišljanja i nesposobnost kretanja.

Sestre Gajić su oboljele od Laforine bolesti 2007. godine, a njihova porodica prikupila je do sada više od milion maraka za istraživanja, radi otkrivanja lijeka koji će pomoći cijelom čovječanstvu.

Mlado i hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 2014, u 23. godini, a njena sestra Milana se i sada uz pomoć porodice bori za ozdravljenje.

Buka