Home Banjaluka Nagrade Grada Banjaluka odlaze iz ruku funkcionera

Nagrade Grada Banjaluka odlaze iz ruku funkcionera

0

Nagrade i priznanja, koja se dodjeljuju zaslužnim pojedincima, ustanovama ili organizacijama povodom 22. aprila, Dana grada Banjaluke, ove godine bi se trebala raspodjeljivati prema malo drugačijim smjernicama nego što je ranije bio slučaj.

Zbog velikog broja primjedbi te inicijativa odbornika, pojedinaca, ali i udruženja, lani je najavljeno da će za dodjelu ovogodišnjih nagrada biti pripremljeni novi kriterijumi.

Nova odluka na osnovu koje se dodjeljuju gradska priznanja nije pripremljena, ali je postignut dogovor da se Komisija za izbor i imenovanja nagrade i priznanja vodi novim mjerilima kod odlučivanja u “čije ruke idu aprilske nagrade”.

Predsjednik ove komisije je rekao da novu odluku nisu stigli pripremiti na vrijeme, jer ubrzo moraju raspisati javni poziv na koji se mogu slati prijedlozi za dodjelu ovogodišnjih nagrada za Dan grada.

Objasnio je da je bilo dosta ideja koje su iznošene prilikom proteklih dodjeljivanja nagrada za Dan grada.

– Dosta smo diskutovali na ovu temu u klubovima odbornika, ali još uvijek nismo uspjeli postići potpuni konsenzus, koji bi doveo do usvajanja nove odluke. Vrlo je važno da nova odluka bude usvojena konsezusom pozicije i opozicije, kako bi izbjegli u budućnosti ružne rasprave i vrijeđanja, kada nekog želimo da nagradimo i javno pohvalimo za izuzetan doprinos i dostignuća u razvoju grada ili unapređenju kvaliteta života u Banjaluci – rekao je Stanislav Palija.

Napominje da je ipak dogovoreno da će Komisija voditi računa oko pojedinosti koje su prethodnih godina bile sporne.

– Dok ne promijenimo odluku ne možemo nikog isključiti, ali ćemo nastojati voditi se tim principima – naveo je Palija.

Jedan od njih je da se svaka od nagrada istom licu može dodijeliti samo jedanput.

– Drugi, da se nagrada ne može dodijeliti organima uprave svih nivoa vlasti u BiH, izabranim funkcionerima, poslanicima i odbornicima svih nivoa vlasti u BiH za vrijeme trajanja njihovih mandata, kao ni zaposlenima u organima uprave svih nivoa vlasti u BiH za ostvarenja koja se odnose na djelovanje u okviru djelokruga posla koji vrše u organu uprave – precizirao je Palija.

Treći je da se nagrada „Plaketa Grada“ dodjeljuje svake godine za različite oblasti, počev od obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, privrede, poljoprivrede, medicine, novinarstva i svih drugih oblasti života u Gradu Banjaluka.

– Smatram da bi time dodatno motivisali naše građane da ostvaruju vrhunske rezultate u svojim oblastima čime bi dodatno doprinijeli kako promociji Grada, tako i njegovom razvoju – naglasio je Palija.

Odlukom o nagradama i priznanjima, Grad je ustanovio sljedeća priznanja: Ključ Grada, sa Poveljom “Počasni građanin”, Zlatni grb, Plaketa Grada i Nagrada mladima.

U 2018. je najviše gradsko priznanje “Ključ grada” dobila tadašnja predsjednica Vlade RS, a danas predsjednica Srpske Željka Cvijanović, kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja za grad.

Tada je određen broj odbornika imao primjedbi na takvu odluku. Smatrali su da se ova priznanja ne bi trebala dodjeljivati funkcionerima za rezultate koje su postigli radeći posao za koji su imenovani ili izabrani. Iste godine Gradu je predata inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada Grada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić.

Dodatni Dan grada

Stanislav Palija je napomenuo da je nova odluka o dodjeli gradskih priznanja potrebna zato toga što je Skupština grada izmjenom Statuta usvojila još jedan Dan grada, 21. novembar, kojim se obilježava ulazak Srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu.

– Ta nova odluka bi trebala da obuhvati i taj značajan datum kako bi naglasili dodatno našu bogatu istoriju – istakao je Palija.

Dobitnici “Ključa grada”

Ključ Grada Banjaluka, sa Poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke”, priznanje je Grada Banjaluka koje se dodjeljuje kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja, u svim oblastima stvaralaštva. Do sada ovo priznanje su dobili: Mariana Šomers (2004), Svetislav – Tisa Milosavljević (posthumno, 2005), Milorad Dodik (2008), Nebojša Radmanović  (2009), Arije Livne (2012), Aleksandar-Bocan Harčenko (2014), Novak Đoković (2015), Željka Cvijanović  (2018), Goran Talić (2018), Abas Arslanagić i Kolja Mićević (2019).

(Srpskainfo)