Home Banjaluka NAJAVA IZMJENE ZAKONA: Da li će Stanivuković izgubiti ovlaštenja kao gradonačelnik?

NAJAVA IZMJENE ZAKONA: Da li će Stanivuković izgubiti ovlaštenja kao gradonačelnik?

0

Ono što je Milorad Dodik najavio nakon što je izgubio gradonačelničke pozicije u Banjaluci i Bijeljini, moglo bi ubrzo biti i ostvareno.

Naime, banjalučki mediji pišu da se u Vladi RS užurbano radi na promjenama Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi u RS da bi se smanjila ovlaštenja gradonačelnika.

Spominje se i datum 1. decembar, kada bi se o ovome trebalo razgovarati u Narodnoj skupštini RS.

Na ovo je danas reagovano i iz PDP-a iz kojeg tvrde da se nešto ovako ne smije dogoditi, te pozivaju međunarodne institucije da učine nešto kako bi zaštitile izbornu volju građana i demokratiju uopšte.

Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke, rekao je da se izmjena zakona na ovaj način ne smije dozvoliti.

“Ne smiju se poslije izbora mijenjati zakoni, jer se na taj način mijenja izborna volja građana. Jasno pozivamo međunarodne institucije da ozbiljno na ovo odgovore. Pozivamo sve da nam kažu da li je ovo u planu. Građani moraju da znaju jednu takvu činjenicu, ako se u ponedjeljak planira ovo razmatrati. Rok je do petka da se izjasne o amandmanima. Mi još jednom pozivamo da se to ne čini. Ako ja poštujem da nemam skupštinsku većinu, poštujte i vi da nemate gradonačelnika. Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam da pozovem ljude da izađu na trg, biću prvi gradonačelnik koji će to uraditi”, rekao je danas Stanivuković.

On je dodao da ne želi da bude “engleska kraljica, da dočekuje ljude i da nema nikakva ovlaštenja”. Ističe da je stvarni razlog za sve ovo strah.

ŽUNIĆ: NEMAM NIKAVE INFORMACIJE O PROMJENI ZAKONA

Sa druge strane, Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izjavio je za BUKU da on nema nikakve informacije o navodnim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se smanjila ovlaštenja gradonačelnika u gradovima RS.

“Ne znam ko je to objavio, na koji način i zbog čega, ali ja takve informacije nemam. To pitanje nije bilo ni na kolegijumu, niti mi je bilo ko rekao nešto o tome”, rekao je Žunić.

Tanja Topić, politička analitičarka, rekla je da je promjena Zakona o lokalnoj samoupravi RS najavljena odmah neposredno poslije lokalnih izbora.

“Ta najava je došla i sa zvaničnog mjesta iako se ostali akteri prave nemušti i drže to u tajnosti. Ako, hipotetički govoreći, doista dođe do promjene ovog zakona, to će pokazati koliko ovdje zakoni i pravna države rade bazirano na pojedincima, odnosno na onim političkim opcijama koje su na vlasti i koje bi zakone provodili po sopstvenoj mjeri”, pojašnjava Topić Tanja.

Tanja ističe da se dugo godina suočavamo sa činjenicom da su izbori obesmišljeni, u smislu da su kompromitovani i opterećeni raznim prevarama i malverzacijama.

“To je jedan dio odnosa političkih aktera i političkih organizacija prema izbornom procesu. Drugi nivo je odnos prema građanima gdje se zapravo pokazuje da ne postoji ono istinsko razumijevanja, ni prakticiranje demokratije od strane političkih aktera, jer su oni ti koji žele građane i dalje držati u pokornosti, kao podanike koji nisu tu da misle sopstvenom glavom, već će to u njihovo ime odraditi politički autoritet, što jeste svojevrsno omalovažavanje i diskreditacija samih građana”, ističe Tanja.

OČAJNIČKI POTEZ

Dario Sandić, advokat iz Banjaluke, kaže da su najavljene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, nakon što je SNSD izgubio Banjaluku i Bijeljinu, očajničke, ali očekivane nedemokratske mjere jednog čovjeka, odnosno predsjednika SNSD-a.

“Jasno su građani i u Banjaluci i u Bijeljini rekli da ne žele SNSDu ovim gradovim. Najbitnije je što su ovo rekli i građani koji su članovi, glasači i simpatizeri ove partije. Žalosno je samo što niko u ovoj državi nema snage da Dodiku kaže da je gotov. Naime, promjenom gore navedenog zakona, SNSD će, ako u tome uspije, a sumnjam da hoće, promijeniti institute i postulate lokalne samouprave koji decenijama važe u svim demokratskim i normalnim državama. Naime, sve države teže decentralizaciji i širenju ovlaštenja zbog demokratije, efikasnosti i ekonomičnosti, ali valjda je svima sada jasno da ta načela u ovoj državi ne važe. Ovdje je očigledno da je želja da se vlast koncentriše u rukama uskog kruga ljudi ili jednog čovjeka, kako bi se tokovi novca okrenuli samo prema njima, odnosno njemu”, rekao je za BUKU Sandić.

On smatra da će poslanici pozicije u Narodnoj skupštini shvatiti kakva se odluka od njih traži i da neće pokleknuti pred “egocentričnim i manijakalnim ponašanjem uskog rukovodstva SNSD-a”.

“U suprotnom, ovo društveno i državno/entitetsko uređenje neće imati nikakvog smisla, te će građani u jednom trenutku shvatiti da niti jedan organ vlasti, da niti jedan stub vlasti, ne radi u interesu građana, već isključivo u ličnom interesu pojedinaca. Kada imate situaciju da se zakoni mijenjaju zbog pojedinačnog slučaja, onda je tu jasno da ne postoji niti vladavina prava niti pravna sigurnost, a kako se već godinama ističe u svim izvještajima i istraživanjima pravnih i ekonomskih eksperata. A kada nemate ove dvije kategorije, tada možete zaboraviti na investicije, razvoj, demokratiju, jednakost – zaboraviti na slobodu”, pojašnjava Sandić i dodaje da “kada nema slobode, vi se nalazite na jednoj od dvije strane: onoj koja ograničava slobodu ili na onoj kojoj ograničavaju slobodu”.

“A onda znate šta se dešava – pobuna. Jer, kako kaže Tomas Džeferson: ‘Kada tiranija postane zakon, pobuna postaje dužnost’. Nadam se da do izmjene zakona neće doći i da će novi gradonačelnici imati normalne uslove za rad, kao i odgovoran saziv lokalnih samouprava, te da ćemo napokon prodisati i početi da živimo sa jasnim pravima i obavezama koji neće zavisiti od gurpe ili pojedinca, već će biti dio sistema koji se poštuje”, kaže naš sagovornik.

Ostaje nam da vidimo da li će se tokom najavljene sjednice Narodne skupštine ili kasnije razmatrati ovo pitanje i da li će SNSD kao partija raditi na spomenutim izmjenama Zakona da bi se umanjila ovlaštenja gradonačelnika.

Vezan tekst:

Oglasio se portparol SNSD-a o promjeni zakona koji se tiče nadležnosti u lokalnim zajednicama