Home Vijesti Najavljen protest ispred tužilaštva u 14:30 časova!

Najavljen protest ispred tužilaštva u 14:30 časova!

0

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića (21), koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima stradao u martu ove godine, najavio je danas u 14:30 časova protest ispred Republičkog javnog tužilaštva.

Razlog za ovaj protest, kako ističe Dragičević, jeste što pomenuto tužilaštvo “ništa ne čini kako bi se razriješilo ubistvo njegovog sina i kaznili krivci”.

Podsjećamo, juče se navršilo tačno pet mjeseci od kada je u centru Banjaluke nestao David Dragičević a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije u koritu rijeke Vrbas. Dva dana nakon toga počela su okupljanja građana u njegovom, ali i drugim gradovima. Njegovi prijatelji, poznanici, kao i ljudi koji ga nisu lično poznavali, ali ih je pogodila ova tragedija, na Trgu u Banjaluci se okupljaju već 146 dana, tražeći istinu i pravdu za ovog mladića.

Centralna figura okupljanja, Davidov otac Davor Dragičević, sinoć je okupljenima u Banjaluci najavio da će 5. oktobra javno reći imena naručioca i ubica njegovog sina, te da izbora u BiH neće biti ukoliko se ne riješi Davidovo ubistvo.

– Nećete se više igrati ni sa mnom, ni sa kostima mog Davida, ni sa grupom “Pravda za Davida”. Predsjedniče, premijerko, pozicijo i opozicijo, mogu sam ostati na Trgu, ali neće biti izbora ako ne kažete. Stojimo mirno i dostojanstveno, ali nam ne dajete istinu i pravdu. Ubili ste mi najsvetije što sam imao u životu. Nećete se izvući! – poručio je Dragičević, pitajući čime je njegov sin zaslužio smrt.

Dragičević je takođe najavio okupljanje ispred zgrade Okružnog tužilaštva u Banjaluci, za ponedjeljak, 20. avgust.

– U ponedjeljak u 14:30 ispred Tužilaštva, da vidimo zašto im dajemo platu. Izgleda im dajemo platu da nam ubijaju djecu i da prikažu kako je to bilo zadesno. Od prvog momenta ste sve slagali, od 18. marta nijednu istinu niste rekli – naveo je on.

Dva dana nakon pronalaska Davidovog tijela, 26. marta, MUP RS organizovao je konferenciju za medije, na kojoj je saopštio navodnu rutu Davidovog kretanja u noći nestanka. Povezan je sa pljačkom kuće u Banjaluci, te je navedeno da su u njegovom tijelu pronađeni marihuana i LSD. Takođe je njegova smrt okarakterisana kao zadesna, ali se nije isključila ni mogućnost samoubistva.

Porodica Dragičević je samoinicijativno poslala Davidovu kosu na analizu, kojom je ustanovljeno da u njegovom tijelu nema prisustva narkotika. Obavljene su dvije obdukcije, koje su pokazale različita vremena smrti, u razmaku od nekoliko dana, kao i brojne povrede po tijelu.

Okružnom tužilaštvu u Banjaluci bila su potrebna puna tri mjeseca da ovaj slučaj okarakteriše kao ubistvo. Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet od strane pripadnika policije, a zatim šest dana mučen i silovan, da bi zatim bio ubijen.

Do sada su u Banjaluci organizovana dva velika skupa, 21. aprila na Trgu Krajine prisustvovalo je preko 10 hiljada ljudi, dok je skup održan 7. jula podržalo više od 15 000 građana.

(Srpska Cafe)