Home Vijesti “NAJVEĆA KATASTROFA ZA BANJALUKU” Opozicija o zemljištu stare autobuske stanice

“NAJVEĆA KATASTROFA ZA BANJALUKU” Opozicija o zemljištu stare autobuske stanice

0

Na posljednja dešavanja u vezi sa atraktivnom parcelom u centru grada, reagovali su i  iz Gradskog odbora PDP, pitanjem: Ko je odgovoran za izgubljeno zemljište u Banjaluci?

– Gradonačelniče, imovina grada se ne može odbraniti šetanjem po Izraelu, kao niti vanrednom pres konferencijom na situaciju koja traje već 16 godina. A znamo i da već punih 20 godina u Banjaluci nestaje gradsko zemljište i odlazi u privatne ruke. Prisjetimo se zemljišta Poljoprivredne škole, pa do zemljišta Stare autobuske stanice, a između su nas zadesile i elementarne nepogode zvane Vukajlovići, Balabani i ostali – poručuju iz GO PDP.

Podsjećaju da je 1979. godine Grad dobio zemljište stare autobuske stanice, a za uzvrat “Autoprevozu” dao zemljište današnje Autobuske stanice u Lazarevu. Međutim, ugovor između dvije strane nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciju Osnovnog suda u Banjaluci. Podsjećaju da je “Autoprevoz” kasnije privatizovan, a u međuvremenu su iz arhiva, pod nerazjašnjenim okolnostima, nestali originali ugovora.

– Gradonačelniče, mnogo je toga nagomilano da bi smo krivili samo jedan sud, a da nam pri tome niste odgovorili ko je čovjek koji je vlasnik ,,Autoprevoza”, koju je instituciju vodio, čiji je sin i da li je to radio sa vašim stranačkim kolegama? Ko je sakrio sporni ugovor, da li je to možda čovjek koji je vodio ZIBL, dok njegov sin sada preuzima to zemljište – upitali su prvog čovjeka grada iz Gradskog odbora PDP.

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić.

On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine štete za Grad, koja prelazi 100 miliona KM, ovo može nazvati najvećom katastrofom koja se do sada desila Banjaluci, do koje nije moglo doći bez znanja i učešća vrha vlasti u Gradu i Republici Srpskoj.

– Slažemo se s izjavom gradonačelnik da je ova odluka Ustavnog suda BiH, izuzetno štetna za Banjaluku i Srpsku, ali pitamo gradonačelnika zašto izbjegava reći za koga je korisna i da li su osobe kojima je sada dodijeljena članovi SNSD ili kakva je njihova veza ovom strankom – upitao je Grbić.

Naglasio je da od početka ovog slučaja, koji se na sudu vodi 16 godina, SNSD-ovi gradonačelnici nisu imali hrabrosti i želje da zaštite ovu imovinu. Dodao je da su i prethodne odluke sudova iz Republike Srpske, koje su bile negativne po Banjaluku, bile jasan znak da se moraju pokrenuti odlučni koraci kako bi se spriječila katastrofa koja je sada zadesila grad.

– Da li je moguće da je gradonačelniku tek prije dva dan, kada je sve izgubljeno, postalo jasno da ovdje ima posla za istražne organe. Tek sada se sjetio da istraži kako su misteriozno nestajali dokumenti koji potvrđuju vlasništvo grada nad imovinom i zašto ugovor koji potvrđuje vlasništvo grada, nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci – upitao je Grbić, i podsjetio da za sve to niko do sada nije odgovarao.

On ističe da gradonačelnik, u cilju skretanja pažnje sa ove katastrofe, po ugledu na svoj stranački vrh, plasira teorije zavjere sa kojima pokušava baciti prašinu u oči gađanima.

– Sva priča o nekim strancima pada u vodu kada se vidi presuda Ustavnog suda BiH gdje na prvoj strani piše da u donošenju ove odluke i nisu učestvovale strane sudije, nego da su je u tom slučaju bilo po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda – naveo je Grbić. Kaže da je opšte poznato da su domaće sudije u ovom sudu postavile tri vladajuće stranke, kao i kakav uticaj te stranke imaju u ovom sudu.

– Mi još ne znamo kako su u ovom slučaju glasale sudije iz reda srpskog naroda. Ali je za sada sigurno da oni nisu poštovali odluku NSRS o nedonošenju odluka u organima na nivou BiH i da su samim prisustvom u odluci omogućili donošenje ove odluke – rekao je Grbić, i dodao je sigurno da ova odluka nije mogla biti donesena bez glasova sudija iz reda hrvatskog naroda.

Podsjetio je da se Muzej savremene umjetnosti RS vodi kao republička institucija i upitao zašto se i politički vrh Srpske nije angažovao da zaštiti tu imovinu.

(Srpskainfo)