Home Zdravlje Najveće zablude o kafi

Najveće zablude o kafi

Vjerovatno mislite da ne postoji ljepši osjećaj od onog koji imate dok pijete šoljicu tople kafe na početku radnog dana, kada ste još pospani.

Iako je dobar izvor različitih pozitivnih efekata po ljudski organizam, kafa može da ima i vrlo štetne posljedice.

Kafa smanjuje umor

Kafa zapravo prikriva umor, tako što blokira njegov centar. Pod uticajem kafe, izaziva veći umor u odnosu na momente kada izbjegnete ovaj topli napitak.

Kafa povećava radnu sposobnost

Istraživači koji su vukli teške sanke preko Grenlanda prestali su da piju kafu: muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške sanke, pili su dvije do tri kafe po podne i uveče, ali su shvatili da im to ne prija, pa su sebi postavili ograničenje na jednu šoljicu ujutru.

Kafa povećava koncentraciju

Osobe kojima kafa podiže koncentraciju su zapravo oni kojima se sposobnost koncentracije smanjila upravo zbog učestalog konzumiranja kafe. Kada se oslobodite ove navike, vrlo brzo ćete se vratiti na staro.

Kafa ne izaziva depresiju

Depresija može nastati kao loša posljedica ispijanja crnog napitka, a ovu “bolest”, nevjerovatno, leči kafa. Ukoliko se ne popije određena doza, ljubitelji kafe osjećaju tegobe poput glavobolje, mučnine i iscrpljenosti.

Pozitivni uticaji kafe

Kafa je zdrava kada se konzumira umjereno. Nedavno je otkriveno da je ona veliki izvor antioksidanata i da ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje čovjeka.

U umjerenim količinama, kafa smiruje krvni sistem i stimuliše mišiće, podstiče cirkulaciju i pojačava moždanu aktivnost.