Home Zdravlje Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji

Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji

0
Naučnici u Velikoj Britaniji su napravili veliki korak u liječenju raka otkrivši način na koji zahvaljujući imunoterapiji ljudski imunitet sam prepoznaje kancerogene stanice u tijelu i uništava ih

Michael English je dokaz da su ljudi nadomak lijeku za rak. Iznenađujuće, ovaj dugo traženi lijek možda leži skriven u našim vlastitim tijelima.

Michael, 72-godišnji penzionisani inžinjer elektrotehnike iz Surbitona u Surreyu, je prije 13 godina dijagnosticiran s naprednim i agresivnim rakom prostate. Svaki put kad su mu liječnici pripisali najnovije liječenje, bilo da su to hormoni, lijekovi, radioterapija ili kemoterapija, njegov tumor se povukao do te mjere da samo nije nestao.

No, četiri puta od 2005. godine rak se vratio, jer je svaki put nekoliko njegovih tumorskih stanica uspjelo izbjeći najnoviji lijek.

Rak se svaki put vratio zahvaljujući mutiranim stanicama s novim genetskim kodom koji je bio otporan na sve terapije koje su bile isprobane, piše Daily Mail.

Nakon niza tretmana i raznih medicinskih pokušaja, doktori su Michaelu dodijelili bolničarku palijativne skrbi, kako bi njegovu, naizgled, neizbježnu smrt učinila što bezbolnijom. Konvencionalna medicina se predala. Za milijune bolesnika s rakom i njihovim obiteljima, ovo je poznata tragična priča.

Ali u Michaelovom slučaju, dogodilo se nešto što je potpuno promijenilo njegovo stanje. Britanski znanstvenici su otkrili da ono što stanice raka čini toliko nemilosrdnima, njihova sposobnost brzog prilagođavanja, može postati i njihova Ahilova peta.

Istraživači su otkrili da svaki put kada stanica mutira, to jest promijeni svoj DNK, ostavlja iza sebe biološki otisak. Nadovezujući se na to otkriće, postoji mogućnost da se ljudski imunitet nauči prepoznavati te biološke otiske mutiranih stanica raka te potom da ih i dalje napada, dok ne očisti tijelo od raka.

Ovaj novi tretman se zove imunoterapija protiv raka. Postoji nekoliko vrsta imunoterapijskih tretmana, koji ili pomažu imunološkom sustavu da izravno napada rak ili ga pojačavaju.

Prošle godine Michael je bio uključen u medicinsko ispitivanje novog lijeka za imunoterapiju profesora Johanna de Bona, voditelja kliničkih studija u Institutu za istraživanje raka u Londonu. Ali, nakon mnogobrojnih kemoterapija, njegov probavni sustav je bio toliko uništen da su mu čak i crijeva bila probušena, što je uzrokovalo česte bolne infekcije. Bio je toliko bolestan da se doktori nisu usudili poslati ga na abdominalnu kirurgiju kako bi mu to popravili.

Unatoč lošem stanju, započeo je s tretmanom eksperimentalnog lijeka pembrolizumaba (Keytruda), koji je prestao uzimati nakon samo deset doza (cijeli tretman sadrži ukupno 39 doza) jer je bio prebolestan, ali bez obzira na to tim profesora de Bona ga je poslao na magnetsku rezonancu kako bi provjerili napredak raka i ostali zapanjeni rezultatima.

Tumor je nestao.

To se dogodilo u travnju prošle godine. Zahvaljujući nestanku raka Michael je dovoljno ojačao kako bi otišao na operaciju abdomena. Prošli tjedan je ponovo išao na magnetsku rezonancu kako bi se provjerilo je li se rak vratio – raka se nije vratio.

– To je nevjerojatno – izjavio je Michael. A profesor de Bono opisuje rezultate terapije kod Michaela kao spektakularne. Štoviše, napominje da ovaj tretman bi u budućnosti mogao izliječiti milijune od raka.

Ono što je Michaela učinilo idealnim kandidatom za ovu eksperimentalno ispitivanje je da, unatoč njegovom lošem fizičkom stanju, njegov rak je agresivno mutirao svoju DNK u više navrata kako bi izbjegao konvencionalne tretmane, što ga je učinilo dobrim kandidatom za testiranje sposobnosti pembrolizumaba za targetiranje mutacija u tijelu.

– Pacijenti poput Michaela imaju nedostatak gena nazvanog CDK12, koji kontrolira kako stanica može popraviti pogreške u svojoj DNA – objašnjava profesor de Bono.

Ovaj nedostatak uzrokuje jedan od deset slučajeva raka prostate. Oštećeni geni tumorima daju smrtonosnu prednost – oni brzo mijenjaju DNK kako bi izbjegli uništenje konvencionalnim lijekovima.

– Međutim, to bi moglo biti Ahilova peta jer također uzrokuje povećavanje broja kancerogenih DNK stanica koja imunološki sustav može lakše prepoznati kao prijetnju – dodaje profesor de Bono.

Kako bi imunitet prepoznao i naciljao stanice raka, prvo ih je potrebno otkriti, jer inače imunitet ne prepoznaje stanice raka tako što se “prikrivaju” u proteinima koji ih prepoznaju kao zdravo tkivo.

Nova klasa lijekova razvijena tijekom proteklih sedam godina, nazvanih ‘inhibitori kontrolnih točaka’, koji uključuju pembrolizumab, ‘raspršuju’ stanice raka koje na taj način postaju prepoznatljive imunitetu, koji ih potom targetira i uništava.

Naše imunološke stanice mogu ih identificirati opasnim i uništiti ih. Ideja iza imunoterapije nije nova. Ipak, bilo je potrebno više od stoljeća kako bi dokazala svoju vrijednost.