Home Crna hronika Nakon premlaćivanja preminuo Radoje Petković, član srpske zajednice u Hrvatskoj

Nakon premlaćivanja preminuo Radoje Petković, član srpske zajednice u Hrvatskoj

0

Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Hrvatskoj i dugogodišnji član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), preminuo je nakon višednevne kome od posljedica premlaćivanja kada ga je udarcima u lice usmrtio Ilija Glavić, osumnjičen za zločine nad Srbima u BiH.

Na fejsbuk stranici Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije objavljeno je da je Petković napadnut prije nekoliko sedmica na Viškovu nakon sukoba sa Glavićem.

Navodno su se posvađili u kafiću, a kada se Petković počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.

Trenutak kasnije Glavić mu je zadao udarac u lice, od kojeg je napadnuti počeo da pada. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo pa mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Tada je nesretni Petković pao na tlo.

Uspio se nekako podići, ali napadač nije odustao, ponovo je krenuo prema njemu. Zadao je novi udarac šakom u lice 15 godina starijem muškarcu, prenijeli su hrvatski mediji.

Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog nacionalnog vijeća u Rijeci, navodi da je napad bio etnički motivisan ali to policija nije potvrdila.

“Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci `nestali`. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerovatno napadač ne bi bio identifikovan”, naveo je Eraković.

Riječka policijska uprava i Županijsko državno tužilaštvo ne navode motiv napada.

Osumnjičeni za ubistvo Ilija Glavić, rodom iz okoline nekadašnjeg Bosanskog Broda, poznat je tužilaštvima Republike Srpske i BiH.

On je na osnovu izjava svjedoka na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH.

Glavića sumnjiče za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu.

Srna