Home Banjaluka Nakon presude Ustavnog suda BiH o centru grada: “Nalazimo se pred bivšom...

Nakon presude Ustavnog suda BiH o centru grada: “Nalazimo se pred bivšom imovinom grada Banjaluka”

0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju “Autoprevoza” a.d. Banja Luka i “Bewo Real Estate” d.o.o Banja Luka, te je ukinuo presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci iz 2017. godine.

 

Epilog je ovo spora između Grada Banjaluka i kompanije “Autoprevoz” oko zemljišta kod stare autobuske stanice i kod zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS. Ovom odlukom Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu ostavljena je na snazi presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz avgusta iste godine.

Sporna lokacija nalazi se u samom centru Banjaluke, nedaleko od zgrade opštine. Pored Muzeja savremene umjetnosti, godinama je sporan i dio parkinga ispred zgrade, poznat kao Krašov parking. Iako se u javnosti ne spominje decidno baš svaki sporni ćošak zna se da se vodi pravna borba i oko zemljišta stare autobuske stanice, vrijednoj nekoliko desetina miliona maraka.

Međutim, kako zasad stvari stoje, sama zgrada Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci izuzeta je od Odluke Ustavnog suda BiH, saznaje BUKA

“Pri tom Ustavni sud ističe da se ovom odlukom Ustavnog suda ne dira u prava umješača ( Muzej savremene umjetnosti op E.P ) obzirom da se objekat u kojem je smješten umješač nalazi na parceli (k.č. 3752) detaljno preciziranoj u presudi a koja je društveno/državno vlasništvo i za koju tužiteljica nije obavezana presudom Okružnog privrednog suda koja se ostavlja na snazi, da je vrati prvoapelantu” navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.
Ako se računa ova odluka Ustavnog suda BiH, pravna bitka za vrijedno zemljište traje 16 godina.

 

„Autoprevoz“ je od Jugoslovenske Narodne Željeznice još 1968. godine kupio današnji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i 23 duluma zemlje koja su pripadala željezničkoj pruzi, peronima i stanici. Tada je primljeno 27 radnika u stalni radni odnos, a Željeznice su osim dinarske protivrijednosti dobile i 32 stana za tu transakciju. Mnogo kasnije, 2002. godine, „Autoprevoz“ je bio na licitaciji i većinski vlasnici su postali Živko Babić, Sladoje Đurić i Vid Dubočanin.

Pravna zavrzlama počinje 2004.godine  kada je grad tužio “Autoprevoz” tražeći da se utvrdi pravna valjanost ugovora o premještanju stare autobuske stanice u Banjaluci koji su njihovi pravni prethodnici zaključili još davne 1979.godine

Tim ugovorom je definisano da “Autoprevoz” nad parcelama na staroj autobuskoj stanici prenosi pravo korištenja u korist grada, a zauzvrat dobija lokaciju na kojoj je danas nova autobuska stanica.

Inače, ovaj komplikovani pravni spor, prešao je sve sudske instance u ovoj zemlji, počev od Okružnog privredog suda pa sve do Ustavnog suda BiH.
Odluka od 19.2.2020. godine je druga odluka Ustavnog suda BiH po ovom predmetu, po apelaciji firme “Autoprevoz”.

 

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković rekao je danas kako se nalazi pred bivšom imovinom grada Banjaluke koja je izgubljena i koja je prešla u privatno vlasništvo odlukom Ustavnog suda BiH

“Ova imovina je vrijedna desetine miliona maraka. Po ko zna koji put grad Banjaluka, institucije Republike Srpske, izgubile su svoju imovinu. Ja sam potpuno siguran da bez vrha piramide, odnosno vlasti, ovo nije moguće učiniti. Pogledajte ovaj parking „Kraša“, koji donosi velike prihode gradu, nekoliko stotina hiljada maraka. Pogledajte Muzej savremene umjetnosti, koji se nalazi iza mene, pogledajte svu ovu imovinu, ovo je žalosno. Žalosno da je grad Banjaluka izgubio imovinu. Poražavajuće je da je privatno lice koje je danas preuzelo ovu imovinu tužilo grad Banjaluku za 40 miliona maraka, za naplatu parkinga i drugih stvari iz prethodnog perioda, zato što su tada još mislili da je imovina njihova i danas se ispostavilo da jeste. Što je njihova imovina? Zato što su nestajali razni papiri za koje niko nije sankcionisan. Znamo da to nije sudski registrovano” rekao je Petković danas u Banjaluci

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza” rekao je da su oni o odluci Ustavnog suda BiH saznali iz medija i da čekaju da je dobiju.

“Vidljivo je da je presuđeno u našu korist, a to smo mi i očekivali, jer da nismo očekivali ne bismo sve ove godine istrajavali na ovom sporu. To je zemlja koja je u sklopu privatizacije pripala imovini Autoprevoza. Autoprevoz je tada privatizovan sa ogromnim dugovima koje smo za sve ove godine uspjeli vratiti, a ta zemlja je imovina koja je ušla u privatizaciju i očekivali smo da ćemo je na kraju i dobiti”, rekao je za BUKU Mijić.

Kada su naredni koraci u pitanju Mijić rekao je da će raditi na realizaciji odluke Suda.

“Mi očekujemo dalje dogovore sa Gradom Banjaluka, bez ikakve tenzije mi ćemo nastojati da se što bezbolnije izvrši transfer vlasništva i da uđemo u posjed. Kada je riječ o zgradi Muzeja i ona je obuhvaćena ovom presudom, ali naravno da će i ona biti predmet razgovora i dogovora između Autoprevoza i Grada”, rekao je direktor “Autoprevoza”.

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke –  staroj austrougarskoj željezničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je 1981. namjenski adaptirana  za potrebe muzejske institucije, čime su zadovoljeni  muzeološki standardi. Objekat je 2007. godine proglašen nacionalnim spomenikom od strane Komisije za očuvanje  nacionalnih spomenika BiH, te zahtijeva specifične mjere zaštite.

Podsjetimo da je Grad Banjaluka krajem 2019. godine predstavio rješenja za novi izgled centra Banjaluke. Prema ovom planu najveća promjena odnosi se na prostor “stare autobuske stanice” koja će od parkinga postati trgovinski i pješački prostor, gdje je predviđen garažni objekat, kao i spomen obilježje posvećeno ulasku srpske vojske u Banjaluku. Planirano je da ovaj prostor postane trg. Novi trg postaće cjelina s postojećim prostorom ispre i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS koja će ostati u centru jednog trga. U ovom trenutku cjelokupna najvaljena rekonstrukcija dovodi se u pitanje zbog ove sudske odluke.

O cijelom slučaju danas se oglasio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Kako je istakao nastavljeni su udari Ustavnog suda protiv Republike Srpske,  a sada je na meti grada Banjaluka
Sarajevu, naglasio je,  ne odgovaraju ni sadašnje vlasti u Banjaluci a dugoročno žele preurediti imovinsko pravne odnose.
“Ustavni sud BiH je odlučio u korist privatnih lica i na udaru je zemljište u centru Banjaluke kolokvijalno nazvano stara autobuska stanica”, istakoa je Radojičić naglašavajući da ovdje nije u pitanju samo kompozicija Ustavnog suda BiH, koja je ovih dana u fokusu, nego i to što je sam sebi proširio nadležnosti i donosi odluke kao redovni sud.

Podsjetimo odluka Ustavnog suda je epilog spora između Grada Banjaluka i kompanije “Autoprevoz” oko zemljišta kod stare autobuske stanice i kod zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS. Ovom odlukom Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu ostavljena je na snazi presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz avgusta iste godine.