Home Zdravlje Namirnice koje bi trebali pojesti ukoliko ne doručkujete

Namirnice koje bi trebali pojesti ukoliko ne doručkujete

0

Ukoliko stalno imate osećaj da ujutro nemate dovoljno vremena za sve što biste željeli da uradite, imate jednu brigu manje – ne morate više da birate između dužeg spavanja i doručka.

Naime, znamo da je doručak najvažniji obrok i da ga ne bi trebalo preskakati, ali, kad ne stignete da ga pripremite, evo nekoliko namirnica koje mogu dostojno da ga zamijene, a konzumiraju se “u letu” i na prazan stomak.

Razmutite kašičicu ili dvije meda u čaši tople vode – zagrijaće vas iznutra i blagotvorno uticati na metabolizam.

Ostavite šaku badema da odstoji preko noći u vodi, jer im se tako povećava hranljiva vrijednost, i pojedite ih ujutro.Oni su pravo skladište vitamina i minerala, sadrže, između ostalog, vitamin E, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum.

Pojedite papaju, ona čisti želudac i podstiče nesmetani rad crijeva. Ova voćka sadrži enzim papain, koji pomaže varenju, a uz to je bogata vlaknima koja sprječavaju opstipaciju. Takođe, snižava loš holesterol.

Dobar izbor za početak dana je i lubenica. Zahvaljujući velikom sadržaju vode, ona vas održava hidriranima tokom dana, a sadrži jedinjenja koja mogu da sprječe pojavu karcinoma, poboljšaju zdravlje srca i smanje upalne procese. Sadrži malo kalorija, a mnogo elektrolita.

Urme su takođe odličan izbor za doručak, jer su bogat izvor vitamina i minerala, energije, šećera i vlakana. Sadrže i kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, a njihova rastvorljiva vlakna pomažu varenju.

novosti.rs