Home Zdravlje Namirnice koje bi trebali pojesti ukoliko ne doručkujete

Namirnice koje bi trebali pojesti ukoliko ne doručkujete

Ukoliko stalno imate osećaj da ujutro nemate dovoljno vremena za sve što biste željeli da uradite, imate jednu brigu manje – ne morate više da birate između dužeg spavanja i doručka.

Naime, znamo da je doručak najvažniji obrok i da ga ne bi trebalo preskakati, ali, kad ne stignete da ga pripremite, evo nekoliko namirnica koje mogu dostojno da ga zamijene, a konzumiraju se “u letu” i na prazan stomak.

Razmutite kašičicu ili dvije meda u čaši tople vode – zagrijaće vas iznutra i blagotvorno uticati na metabolizam.

Ostavite šaku badema da odstoji preko noći u vodi, jer im se tako povećava hranljiva vrijednost, i pojedite ih ujutro.Oni su pravo skladište vitamina i minerala, sadrže, između ostalog, vitamin E, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum.

Pojedite papaju, ona čisti želudac i podstiče nesmetani rad crijeva. Ova voćka sadrži enzim papain, koji pomaže varenju, a uz to je bogata vlaknima koja sprječavaju opstipaciju. Takođe, snižava loš holesterol.

Dobar izbor za početak dana je i lubenica. Zahvaljujući velikom sadržaju vode, ona vas održava hidriranima tokom dana, a sadrži jedinjenja koja mogu da sprječe pojavu karcinoma, poboljšaju zdravlje srca i smanje upalne procese. Sadrži malo kalorija, a mnogo elektrolita.

Urme su takođe odličan izbor za doručak, jer su bogat izvor vitamina i minerala, energije, šećera i vlakana. Sadrže i kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, a njihova rastvorljiva vlakna pomažu varenju.

novosti.rs