Home Vijesti Napravljena aplikacija pristupačnih mjesta po gradu za osobe sa invaliditetom

Napravljena aplikacija pristupačnih mjesta po gradu za osobe sa invaliditetom

0

Humanitarna organizacija „Partner” je u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke u Domu omladine predstavila aplikaciju pristupačnih turističkih mjesta za osoba sa invaliditetom u gradu.

Aplikacija „Accessible Banjaluka” je lista mjesta u Banjaluci koja su pristupačna korisnicima invlidskih kolica.

– Mapa je urađena u Google Map API i firebase, kroz koji su unijete lokacije koje su volonteri HO „Partner” kroz dvomjesečne posjete i istraživanja označili kao prilagođene. U lokacijama su uvedeni restorani, kafići, muzeji, tržni centri, prilagođeni toaleti kao i lokacija HO „Partner” i Gradske turističke organizacije – pojasnili su iz “Partnera”.

Aplikacija je nastala u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluka i jedna je od aktivnosti u okviru projekta „Banjaluka inkluzivna zajednicaˮ kojeg HO „Partnerˮ realizuje od prošle godine. Projekat se realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a sufinansira ga Grad Banjaluka.

Glavni cilj projekta je da se omogući potpuno ravnopravno i punopravno kretanje osoba sa invaliditetom (građana i posjetilaca) u Banjaluci kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica po osnovi jednakih mogućnosti sa ostalim građanima i time povećati njihovu uključenost u zajednicu i korištenje svih resursa zajednice.

Današnjoj promociji su prisustvovali predstavnici Grada, TOBL-a, Narodne skupštine Republike Srpske i organizacije osoba sa invaliditetom sa područja grada.

(Srpskainfo)