Home Vijesti NASA i Nokija grade internet mrežu na Mjesecu

NASA i Nokija grade internet mrežu na Mjesecu

0

Američka svemirska agencija Nasa sklopila je ugovor sa kompanijom “Nokija Amerika” za izgradnju prve 4G mreže za mobilnu telefoniju na Mesecu.

Prošle nedjelje američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) objavila je da je odabrala 14 agencija za razvoj tehnologije koja će do kraja decenije omogućiti održive misije na Mjesecu.

Brojne kompanije su dobile preko 370 miliona dolara, od čega je 14,1 milion dolara pripao “Nokijinoj” filijali iz Amerike.

Mreža bi trebalo da omogući prenos podataka, komandne i kontrolne funkcije, daljinsku navigaciju lunarnih robota i strimovanje video-zapisa visoke rezolucije.

Astronauti će moći da komuniciraju glasom i videom, kao i da razmjenjuju biometrijske podatke bežičnom komunikacijom, navode iz “Nokije”.

Postavljanje ove vrste mreže na Mjesecu, naravno da je mnogo izazovnije nego na Zemlji, ali se u kompaniji “Nokija” naglašava da je njihova oprema posebno dizajnirana da izdrži lansiranje i rad u okruženju bez atmosfere i u bestežinskom stanju.

Takođe, u kompaniji očekuju da će blagovremeno dadograditi sistem sa 4G na 5G mrežu.

“Pouzdane, otporne i komunikacione mreže velikog kapaciteta biće ključne za podršku održivom ljudskom prisustvu na Mjesečevoj površini”, naglašava Markus Veldon, glavni inženjer u “Nokiji”.

Ovaj potez dio je Nasinog plana vrijednog 28 milijardi dolara kome je cilj da se prva astronautkinja i naredni astronaut iskrcaju na Mjesec, prvi put od 1972. godine od kada su ljudi posljednji put kročili na njegovu površinu.

Probni letovi će biti obavljeni 2021. i 2023. godine, prije konačne misije sa posadom zakazane za 2024. godinu.

Pošto se na Mjesecu izgradi baza za boravak ljudi, Nasa planira da ona bude odskočna daska za dalje istraživanje Marsa.

“Vraćamo se na Mjesec radi naučnih otkrića, ekonomskih koristi i inspiracije za novu generaciju istraživača i novi zamah nastojanju da čovjek zakorači na Crvenu planet”, naglašava Džim Brajdenštajn, jedan od direktora u Nasi.

Ovo nije prvi put da Nasa pokušava da napravi infrastrukturu za mobilnu mrežu na Mjesecu. Još prije dvije godine “Nokija” i “Vodafon” su u saradnji sa Nasom pokušali da raketom “Spejs iksa”, “Falkon 9” lansiraju ultralake pokretne antene, ali taj projekat nikada nije izveden do kraja.

(RTS)

Let’s block ads! (Why?)