Home Banjaluka Nasip u Česmi kao slika naše neodgovornosti

Nasip u Česmi kao slika naše neodgovornosti

0

Nasip u Česmi je izgrađen 2004. godine i mještani su još tada upozoravali da nije napravljen kako treba. Nasip je izdržao deset godina

U poplavama 2014 godine Vrbanja je probila nasip u Česmi a tada je u ovom banjalučkom naselju pod vodom bilo gotovo dvije stotine kuća.

Nakon što se voda povukla, mještani ovog naselja su mjesecima apelovali na sanaciju starog ili gradnju potpuno novog nasipa.

Nasip je ubrzo nakon majskih poplava saniran, ali su mještani tvrdili da to nije urađeno kako treba, da je urađeno nedovoljno kvalitetnim materijalom i nakon svake veće kiše strahovali da bi nasip ponovo mogao biti probijen.

Nasip u Česmi nakon poplava 2014. godine

Konačno, nakon dogovora grada i Ministarstva poljoprivrede urađena je nova, hitna i privremena sanacija nasipa, a za to je izdvojeno 48.000 maraka. Sanacija je urađena u novembru 2014.godine, pola godine nakon što je nasip probijen.

Tadašnje gradske vlasti na čelu sa Slobodanom Gavranovićem, ali i tadašnji ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić obećavali su kompletnu kvalitetnu sanaciju kompletnog nasipa uskoro, a pominjana su višemilionska sredstva koja su u taj posao trebalo da budu uložena.

Nakon hitne i privremene sanacije nasipa u novembru 2014. godine, mještani Česme ponovo su upozoravali da nasip nije kvalitetno saniran, da nisu urađena poboljšanja u odnosu na probijeni dio nasipa i da ponovo nije korišten adekvatan materijal- ukratko, da nije urađeno ništa drugačije, a ni bolje nego što je bilo kod probijenog nasipa, osim pravljenja podnasipa.

Višemilionsko ulaganje u nasip nikada se nije dogodilo i sve je završeno sanacijom iz novembra 2014. godine.

Saniran nasip u Česmi 2015. godine

Prije mjesec dana Mile Petrušić koji živi uz Vrbanju u naselju Česma je za Gerila info tvrdio da je nasip ponovo ugrožen i da će prva sljedeća velika kiša i nabujala Vrbanja ponovo da ga probije i da se mora hitno reagovati.

Oštećen nasip u Česmi 2019. godine

U međuvremenu, ponovo u maju ali 2019. godine, prije nekoliko dana Vrbanja je ponovo oštetila nasip.

Sticajem srećnih okolnosti, jer intezitet poplava nije bio kao 2014. godine, izbjegnut je isti scenario ali je nasip oštećen i prva sljedeća velika voda mogla bi dovršiti posao započet prije nekoliko dana, a stotine kuća u ovom banjalučkom naselju vjerovatno će ponovo biti u vodi.

gerila.info