Home Vijesti Nasljednica Angele Merkel na čelu CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer

Nasljednica Angele Merkel na čelu CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer

0
Kako prenose njemački mediji, Annegret Kramp-Karrenbauer u utrci za nasljednicu Merkel na kongresu CDU-a pobijedila je Friedricha Merza i Jensa Spahna.

Annegret Kramp-Karrenbauer izabrana je među 1.000 delegata koji su prisustvovali na kongresu CDU-a. Ona je tijesno pobijedila Merza sa 517 glasova. Merz kao drugoplasirani imao je 482 glasa.

Pedesetšestogodišnja Kramp-Karrenbauer bila je generalna sekretarka stranke, te je u konačnici dobila povjerenje stranačkih delegata da vodi stranku nakon povlačenja Merkel.

Ona je, inače, prozvana “mini Merkel” zbog njenog pragmatičnog centrističkog političkog stila, a u februaru ove godine izabrana je za generalnu sekretarku CDU-a u okviru napora na kadrovskom osvježavanju stranke.

U stranačkim krugovima političarka iz Saarske poprilično dobro kotira, a nadimak joj je akronim imena i prezimena – AKK.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obilježila je 18 godina na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU) a danas je oproštajnim govorom pozvala članove da pokažu jedinstvo i otvore novo poglavlje.

Nakon završetka govora, članovi CDU-a su upriličili aplauz koji je trajao nevjerovatnih devet minuta, a mnogi su držali transparente s porukom “Hvala šefice”.

(Klix)