Home Region NATO vojska uskoro u srpskim čizmama

NATO vojska uskoro u srpskim čizmama

0

Kompanija “Tigar” ugovorila je proizvodnju i isporuku zaštitnih vatrogasnih čizama namjenjenih jedinicama za vanredne situacije NATO, izjavio je generalni direktor “Tigra” Vladimir Ilić.

Osim švedske i finske armije, u zaštitnoj obući koračaće tako i pripadnici NATO snaga, kažu u ovoj kompaniji.

Novi ugovori za ovu i narednu godinu postignuti su sa kupcem “Intećplast” iz Poljske a odnose se na izradu zaštitnog programa obuće za tržište Poljske, Iraka, Irana, Katara, Turske, Njemačke, Saudijske Arabije, kao i obuće za NATO alijansu.

U pirotskoj “Fabrici obuće” se ručno izrađuju vatrogasne, vatrogasno šumarske i čizme pod brendom “FHR”.

– Od nedavno u vatrogasnoj čizmi koracaju bezbjedno i NATO jedinice za vanredne situacije. Riječ je specijalnoj obući otpornoj na visoke temperature i do 250 stepeni sa vatrootpornim i uljanootpornim đonom, koje koriste NATO trupe u intervencijama spasavanja – objašnjava Ilić.

Osim ove proizvodnje u kompaniji “Tigar”, potpisani su ugovori za proizvodnju čizama specijalne namene za Finsku armiju za 2020. godinu, a početak proizvodnje planiran je za novembar ove godine.

– S obzirom na kvalitet proizvoda i dugoročnu saradnju, izvjesno je i dobijanje ugovora za 2022. Godinu – kaže Ilić.

Prema njegovim riječima, kompanija je dobila posao na tenderu i za snabdijevanje Švedske armije do 2022. godine.

Naglašava da će ručna izrada 4.000 hiljade pari obuće specijalne namjene za Švedsku, krenuti od oktobra mjeseca uz postepeno povećavanje obima proizvodnje.

Podaci pokazuju da “Tigar” iz Pirota zauzima treće mjesto u svijetu, a drugo u Evropi, među proizvođačima-izvoznicima gumene obuće, a ova kompanija je većinskom državnom vlasništvu.