Home Vijesti Naučnici: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti samo koktel lijekova

Naučnici: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti samo koktel lijekova

0

Grupa hrvatskih i njemačkih naučnika priredila je za objavu studiju u kojoj se donose nove spoznaje o virusu korona i da SARS-CoV-2 – virus može vrlo brzo mutirati pa bi ga trebalo napasti s nekoliko lijekova istovremeno, piše u petak Večernji list.

“Zaključili smo da SARSCoV-2 može mutirati vrlo brzo kako bi se prilagodio uvjetima u kojima se razmnožava”, otkrio je rezultate istraživanja Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunšvajgu, koji je i glavni autor studije.

“Kad jednom bude razvijen neki lijek i počne njegova široka primjena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio lijeku. Stoga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtijevati primjenu nekoliko lijekova istovremeno, koji će virus gađati na nekoliko mjesta i spriječiti njegovu mutaciju. Taj nam je princip poznat iz terapije AIDS-a”, objašnjava Čičin-Šain.

Uz profesora Čičin-Šaina su i njegove kolege s Helmholtz centra, Instituta za virologiju Univerziteta u Minsteru kao i nekoliko imena s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, odnosno prof. dr. sc. Alemke Markotić, dr. sc. Željke Mačak Šafranko te d. sc. Ivana-Kristiana Kurolta.

Početkom maja je prof. Čičin-Šain sa saradnicima bio i globalna vijest nakon objave vijesti o prepoznavanju antitijela koja sprečavaju novi virus korona da uđe u našu stanicu.

U radu pod naslovom “SARSCoV-2 Quasispecies Mediate Rapid Virus Evolution and Adaptation” riječ je o istraživanju potencijala razvoja novih varijanti novog virusa korona SARSCoV-2 u određenim okolnostima te dinamike njihove adaptacije.

Imena nekoliko stručnjaka s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u popisu autora ovog naučnog rada označavaju nastavak saradnje s Helmholtz centrom za infektivna istraživanja u Braunschweigu i prof. Čičin-Šainom.

Jedna je od velikih vijesti tokom pandemije bila izolovanje novog virusa korona SARS-CoV-2 na Klinici koja raspolaže laboratorijem u kojem je takvo što moguće napraviti, a upravo je taj izolat doprinio otkriću prof. Čičin-Šaina i njegovog tima, prenosi Hina.

Let’s block ads! (Why?)