Home Zdravlje Naučnici otkrili zašto štucamo?

Naučnici otkrili zašto štucamo?

0

Naučnici iz Pariza tvrde da je štucanje ništa drugo do posljedica toga da su ljudi nekada imali škrge.

Oni to dovode u vezu i sa činjenicom da je ova pojava primjećena i kod nekih vodozemaca koji su zadržali “štucalačku naviku”.

Naučnici još tragaju za istinom, jednom jedinom, šta je to što izaziva štucanje. Do tada, više teorija ostaje u igri, a jedna ne baš široko rasprostranjena je da nam je to ostalo od pradavnog načina postojanja.

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko spominje ili ogovara, pa pokušavamo da se sjetimo ko bi to mogao da bude. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ova pojava gotovo neizbježna u situaciji kada jedemo ili pijemo na brzinu, jer nam tada želudac natekne, dijafragma se stegne i potiskuje vazduh u pluća. Istovremeno se zatvaraju glasne žice, vazduh se zaustavlja i čuje se samo onaj poznati zvuk.

Iako se štucanje pripisuje preteranom konzumiranju alkohola, ljekari upozoravaju i da budemo oprezni sa gaziranim ili vrlo toplim pićima, ali i previše začinjenom hranom. Međutim, štucanje nastaje i kao posljedica snažnog stresa i nagle promjene temperature tijela. Ako vam se ponekad dešava ili često ponavlja, uzmite čašu vode. To će vam ublažiti neprijatan osjećaj i spasti vas još neprijatnijeg zvuka.