Home Banjaluka Nema odmora na Klinici za traumatologiju i ortopediju UKC RS

Nema odmora na Klinici za traumatologiju i ortopediju UKC RS

0

U protekla dva mjeseca ljekari UKC uradili su preko 420 operacija, a više od 10 odosto pacijenata bili su stradali u saobraćajnim nesrećama.

Ljeto je doba gužvi i pojačanog protoka saobraćaja, a samim tim i doba kada ima najviše udesa. Osim pripadnika policije, zbog udesa, mnogo posla imaju i ljekari koji kažu u operacionu salu dalazi sve više stradalih u saobraćajnim nesrećama.

– Za Kliniku treumatologije i ortopedije nema slobodnih dana i dana bez specifičnih primjera povreda, oboljenja kao i hroničnih oboljenja, samo se mijenja uzrok. Zimi su to padovi zbog klizavog kolovoda i leda, na proljeće su uzroci radovi u polju, a sada je došlo vrijeme kada je povećan intenzitet saobraćaja i samim tim saobraćajnih udesa – rekao je načelnik Klinike za traumatologiju i ortopediju Nikola Bojić.

Dodaje da u saobraćaju posebnu pažnju treba obratiti na motocikliste, kojih je u ovom periodu najviše.

– Od ukupnog broja operacija, više od 10 odsto su uzrokovane saobraćajnim nesrećama kojih je sve više. Ono što je interesanto da je ove godine smanjen broj pacijenata sa lomovima kičme – rekao je Bojić.

Ljekari su apelovali da vozači budu oprezni tokom vožnje, kako bi se smanjio broj udesa i stradalih građana.

Nove sobe i bolja oprema

Ortopedija UKC uskoro prelazi u nove moderne i savremeno opremljenje prostorije, što će ljekarima i pacijentima mnogo olakšati boravak na klinici.

– Nove prostorije za nas koji smo ovdje zaposleni preko 20 godina znači ostvarenje sna, jer to čekamo sve ove godine. Za dva mjeseca, kada se preselimo, imaćemo najbolje uslove. Imaćemo modernu elektroniku, instrumenete, lampe, sale i sve ostalo – dodao je Bojić.

(Blic)