Home Vijesti Nepravda na Medicinskom fakultetu u Banjaluci: Strani studenti plaćaju najskuplju školarinu od...

Nepravda na Medicinskom fakultetu u Banjaluci: Strani studenti plaćaju najskuplju školarinu od 4000 KM. Pitaju zašto?

0

iše od godinu dana, strani studenti Medicinskog fakulteta bezuspješno „vode bitku“ za svoja prava. Uporno ih se ignoriše, uprkos tome što samo žele odgovor na pitanje: „Zašto je visina njihove školarine povišena sa 2.000,00 KM na 4.000,00 KM?“

Javili su se našoj redakciji sa nadom da će se njihova priča čuti i da će na ovaj način konačno dobiti odgovor, ali i rješenje svog problema. Loptica se, kako navode u svom dopisu, prebacuje između dekana fakulteta i samog rukovodstva Univerziteta.

„U oktobru 2018.godine pred sam upis, dovedeni smo pred gotov čin. Naše školarine sa 2.000,00 KM su povišene na 4.000,00 KM. Studenti su morali platiti navedeni iznos ukoliko su željeli nastaviti studirati na ovom fakultetu. Povišenje školarine prvotno se odnosilo samo na brucoše, kako bi na kraju pred same upise, zahvatilo i starije strane studente. Pisali smo žalbe Upravnom odboru koji pola naših zahtjeva upoće nije ni razmotrio na sjednici. Zatim smo imali sastanak sa dekanom koji nam je objasnio kako je do povišenja školarina došlo kako bi se dvije grupe studenata na našem fakultetu izjednačile u visini plaćanja školarina, no međutim to nije tako.“

Kako dodaju, od prije dvije godine na njihovom fakultetu postoji mogućnost da se domaći studenti koji se nalaze ispod crte, upišu na fakultet, pod uslovom da plaćaju 4.000,00 KM. Njima je obnova akademske godine pola od same visine školarine, dok je stranim studentima visina u iznosu pune školarine.

„Ovdje odmah vidimo da ove dvije skupine nisu nikako izjednače. Dok mi plaćamo obnovu kao i samu visinu školarine tj. 4.000,00 KM, drugi za iste uvjete izdvajaju 2.000,00 KM. Također, želimo napomenuti kako se ova grupa domaćih studenata ne nalazi u troškovniku našeg Univerziteta”, upozoravaju Strani studenti.

Dodaju kako je u julu ove godine izašao novi troškovnik Univerziteta kojim je vidljivo da se školarina kod stranih studenata na Akademiji umjetnosti smanjila u odnosu na prošlogodišnji iznos, te ona sada iznosi 3.000,00 KM. Vidjevši to, žalili su se na visinu svoje školarine, poslali dopis, ali su opet stavljeni na čekanje.

„U međuvremenu smo čuli da je dekan voljan da se visina obnove svede na 50% od ukupne visine školarine. Pokušali smo preko predstavnika studenata doznati više o tome, da bi na kraju saznali da i od toga neće biti ništa.“

Poslali su bezbroj maiil-ova, dopisa, molbi samom rukovodstvu Univerziteta, kontaktirali predstavnike studenata Medicinskog fakulteta kao i predstavnike Unije studenata, ali više od godinu dana nisu dobili nikakvu konkretnu informaciju.

Sve što su dobili, kako navode, jesu ignoriranje dopisa i žalbi, ne odgovaranje na mail-ove, i tišina sa obje strane. Visina njihove školarine je ujedno i najveći iznos koji se plaća na cijelom univerzitetu za strane studente. Na Akademiji umjetnosti taj iznos je 3,000.00 KM, dok je na ostalim fakultetima još manja, a kreće se oko 2,000. KM.

„Svi znamo da iznos od 4,000.00 KM nije mala suma novca. Na taj iznos moramo nadodati još novac koji je potreban za prehranu, stanovanje i knjige studenta u jednoj akademskoj godini, i doći ćemo na jedan još veći iznos. Za te sve novce smatramo da trebamo dobiti svoja prava koja zaslužujemo. Neorganiziranost na našem fakultetu prelazi sve mjere. Nitko ništa ne zna, nitko nas ne želi uputiti na pravu adresu, do nikoga ne možemo doći, jer vjerovatno nikome nije u cilju da mi plaćamo manje“, upozoravaju Strani studenti.

Ne razumiju zašto nisu ravnopravni sa drugima, a čitav niz nejasnoća čini ovaj slučaj još komplikovanijim. U nadi da neće biti ponovo ignorisani javili su se redakciji BUKE, jer se ovaj problem, kako upozoravaju, zaista mora rješiti.

Od nadležnih reakcija nema, a oni koji su se javili obično su preusmjeravali odgovornost na druge. Prema nezvaničnim informacijama, odluka je na dekanu, a on je ne želi mijenjati. Pokušali smo stupiti u kontakt s njim, međutim, nismo dobili odgovor.

Ipak, ponovo se postavlja pitanje kome je u interesu povećanje školarine studentima koji ionako imaju velike troškove studentskog života, a naročito uzevši u obzir činjenicu da je riječ o stranim studentima? Još veće pitanje postaje i činjenica da ni studentske predstavnike ova priča ne dotiče mnogo, jer se uprkos dopisima, molbama, žalbama, status stranih studenata Medicinskog fakulteta nije promijenio.

(Buka)