Home Crna hronika Nesreće za devet godina odnijele 1.252 života

Nesreće za devet godina odnijele 1.252 života

0

Na putevima u Srpskoj za devet godina poginulo je 1.252 lica, a najveći broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom uzrokovali su brza vožnja i alkohol.

Podaci navedeni u informaciji o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2013-2022. u prošloj godini, pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća lani povećao za 11 odsto u odnosu na 2011, što potvrđuje da nije uspostavljen strategijom projektovan trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća.

U tom dokumentu navedeno je da se lani na putevima u RS dogodilo 10.369 saobraćajki, što je za skoro 990 nesreća više nego 2011. godine.

Iako je ukupan broj saobraćajnih nesreća u proteklom periodu povećan, u informaciji koja bi trebalo da se nađe pred poslanicima na sljedećoj sjednici parlamenta Srpske, navedeno je da se broj poginulih u saobraćajkama smanjio za oko 20 odsto u odnosu na 2011. godinu.

– Međutim ti brojevi variraju po godinama, te je lani zabilježeno povećanje broja saobraćajnih nesreća sa poginulim licima, što pokazuje da sistem zaštite od saobraćajnih nesreća na putevima u RS nije stabilan – navedeno je u informaciji.

Najviše života na putevima u Srpskoj, čak 150, ugašeno je 2011. godine, a najpovoljnija situacija bila 2017, kada su u saobraćajkama stradalo 103 lica. U saobraćajnim nesrećama u prošloj godini ugašeno je 120 života.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Tešić ističe za “Glas Srpske” da je statistika godinama nakon usvajanja strategije bila pozitivna, ali da je lani zabilježeno povećanje broja poginulih u saobraćaju.

– Analize su pokazale da su najrizičniji mjeseci bili jul i avgust, te da je za ta dva mjeseca lani poginulo 40 ljudi. Tome je doprinio povećan priliv našeg stanovništva koje živi u inostranstvu, jer su u tom periodu evidentne gužve na putevima, što utiče na to da vozači gube strpljenje, dolazi do rizičnih preticanja koja dovode do saobraćajnih nesreća – rekao je Tešić. On je naglasio da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom brza vožnja i alkohol.

– Da bi eleminisali ili bar smanjili te uzroke nabavljeno je nekoliko stacioniranih i mobilnih radara. Sa druge strane pripadnici MUP-a su pojačali kontrole kada je riječ o upotrebi alkohola – rekao je Tešić. Dodao je da je zadatak strategije da do 2023. bude prepolovljen broj poginulih učesnika u saobraćaju u odnosu na 2011, koja je prilikom izrade dokumenta uzeta kao bazna godina.

– Plan je da do 2023. broj poginulih u saobraćajnim nesrećama bude smanjen na bar 80 lica. Trendovi i analize koje smo radili proteklih godina pokazuju da ukoliko se dodatno potrudimo ti ciljevi nisu toliko nedostižni – zaključio je je Tešić.

Podsjetio je da je strategija donesena u skladu sa globalnom strategijom bezbjednosti saobraćaja, koju su usvojile Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija, a zasniva se na pet stubova – bezbjedniji učesnici u saobraćaju, bezbjedniji putevi, bezbjednija vozila, njega nakon nesreće i upravljanje sistemom bezbjednosti saobraćaja.

Indikatori

Milan Tešić ističe da bi jačanju sistema bezbjednosti i buđenju svih policijskih uprava trebalo doprinijeti mjerenje indikatora bezbjednosti saobraćaja.

– Mjerenja su već u toku, a rezultati koje očekujemo početkom jeseni pokazaće koje policijske uprave dobro rade svoj posao, a koje nedovoljno realizuju svoje aktivnosti – rekao je Tešić.

*Podaci Svjetske zdravstvene organizacije o broju poginulih u saobraćajnim nesrećama u Evropi na 100.000 stanovnika

Zemlje sa najvećim brojem poginulih u saobraćaju

12,65 – BiH

12,32 – Albanija

11,34 – Litvanija

11,16 – Bjelorusija

9,9 – Moldavija

 

Zemlje sa najmanjim brojem poginulih u saobraćaju

2,49 – Švedska

2,58 – Velika Britanija

2,81 – Holandija

2,82 – Švajcarska

2,89 – Danska

glassrpske.com