Home Vijesti Nezadovoljstvo željezničara zaustavilo vozove (VIDEO)

Nezadovoljstvo željezničara zaustavilo vozove (VIDEO)

0

Na Željeznicama u Banjaluci, Novom Gradu, Doboju i Prijedoru danas je održan polučasovni štrajk upozorenja.

U štrajk su stupili zbog, kako je rečeno, kršenja prava radnika, omalovažavanja sindikata, te smanjenja koeficienta rada pojedinim radnicima.

Na Željezničkoj stanici u Banjaluci se okupilo pedesetak nezadovoljnih radnika.

Kako je najavljeno, u štrajk je stupilo šest relevantnih sindikata “Željeznica”, pod vođstvom Jelenka Dobraša, Zlatka Marina, Sime Cvjetkovića i Gorana Čamdžića.

Današnji štrajk je u organizaciji sindikata “Željeznica”, a ukoliko sutrašnji razgovori ne uspiju Konfederacija sindikata RS će u četvrtak organizovati štrajk u Doboju.

Okupljenim radnicima se obratio Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata “Željeznica RS”. Kazao je da su radnici već duže vrijeme ignorisani od strane uprave, te najavio sutrašnji sastanak sa upravom “Željeznica RS”.

“Jedan od zahtjeva na sutrašnjem sastanku će biti potpisivanje kolektivnog ugovora. Mislili smo da kroz ujednačavanje koeficienata riješimo problem 40 odsto radnika Željeznica koji imaju najnižu platu, a sto se može postići samo potpisivanjem kolektivnog ugovora”, rekao je Dobraš.

Istakao je da je neophodno riješiti Anekse ugovora.

“Predsjednica Vlade RS je rekla da svim radnicima u RS plata mora biti veća za najmanje 30 KM, a mi u Željeznicama smo imali slučajeve da su neki ljudi dobili i po 100 KM manju platu”, tvrdi Dobraš.

Istakao je da u slučaju negativnog odgovora od strane uprave u četvrtak  Konfederacija sindikata RS organizuje štrajk u Doboju.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, kazao je da su zahtjevi toliko minimalni da se vjeruje da će sutra biti postignut dogovor sa Upravom.

“Radnička prava se toliko krše da je ovo jednostavno moralo da se desi. Ukoliko sutra ne budu postignuti dogovori, u četvrtak moramo pokazati svu svoju snagu”, istakao je Tepavčević.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti, koji djeluje u “Željeznicama Republike Srpske” rekao je da smatra da sutra neće biti postignuti dogovori.

“Ovi zahtjevi nisu od juče. Bilo je i ranije i štrajkova upozorenja i štrajkova glađu, obustava saobraćaja, a Uprava se oglušila na naše zahtjeve”, ističe Marin.

Štrajk je okončan u 10:30, a željezničari su se vratili svojim obavezama.

(Nezavisne)