Nezapamćeno mučenje u sarajevskoj policiji: Testise im gnječili klještima, pržili ih elektrošokerima i ubadali iglama (FOTO)

Miloš O, Stefan S. i Srđan S. tokom ispitivanja u prostorijama MUP Kantona Sarajevo mučeni su na najmonstruozniji način, genitalije su im gnječili klještima, drvenim palicama su ih udarali po zadnjici i tijelu, prženi su elektrošokerima, rezani noževima, ubadani iglama, te špricani po očima “biber” sprejevima.

Na kraju, kada je utvrđeno da nemaju veze sa zločinom zbog kojeg su privedeni, pušteni su kao da se ništa nije dogodilo.

Zbog svega je njihov advokat Bojan Veselinović podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba, jer identitet onih koji su se iživljavali nije poznat, obzirom da su imali fantomke na glavama.

No, krenimo redom. Povod za privođenje Miloša O, Stefana S. i Srđana S. bilo je mučko ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića oko četiri časa ujutro 26. oktobra ove godine u Sarajevu.

U okviru istrage privedeno je više desetina osoba, a trojica pomenutih su se dobrovoljna predali pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koji su ih sproveli u prostorije kantonalnog MUP Sarajevo na saslušanje.

Advokat Veselinović ističe da je tražio od nadležnih da prisustvuje saslušanju kako bi odmah dao materijalne dokaze kako sva trojica imaju alibije, ali mu to nisu dozvolili.

U krivičnoj prijavi koja je u posjedu Srpskainfo navodi se da su nepoznate osobe u tamnim uniformama i sa fantomkama na glavi, odmah po ulasku u policijske prostorij počeli sa fizičkim zlostavljanjem.

– Udarali su ih pesnicama i nogama po glavi i tijelu, a zatim i palicama. Udarci su rezultirali lomovima, obilnim krvarenjem, te nebrojenim podlivima. Nakon batinanja, odvedeni su u posebne sobe gdje su “kriminalističko-operativne radnje prikupljanja dokaza” nastavljene na način da su osumnjičenima skinute pantalone i donji veš pa su im nepoznate osobe kliještima gnječile testise. Istim klještima su im stiskane uši i udarani su po glavi – navodi se u krivičnoj prijavi.

Mučenje je nastavljeno udaranjem drvenim palicama po zadnjici i nogama, uz konstantno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

– Uz prijetnje likvidacijom Miloš, Stefan i Srđan udarani su i pištoljima po glavi – piše u krivičnoj prijavi dostavljenoj kantonalnom tužilaštvu.

No, ni tu nije bio kraj, jer su trojica mladića bili prisiljavani da klanjaju, te im je puštana molitva za sahrane (ezan).

Da stvar bude još gora Srpskainfo saznaje da je nadležno tužilaštvo koje rukovodi istragom znalo za mučenja privedenih, ali do sada ništa nije poduzeto protiv odgovornih osoba za koje je jasno da su pripadnici MUP Kantona Sarajevo.

– Meni kao njihovom braniocu nije dozvoljeno da uđem u prostorije MUP Kantona Sarajevo, iako sam želio da obavijestim rukovodioce da oštećeni imaju alibi za vrijeme kada je došlo do zločina u kome su ubijena dvojica pripadnika MUP KS. Udaljen sam uz obećanje da im ništa neće faliti i da im niko neće uzimati izjave, iako je pokušano uzimanje izjave po principu da su ovlaštene službene osobe sami pisali izjave koje su navodno dali moji branjenici – objasnio je za Srpskainfo advokat Veselinović.

Dodaje kako je zločin koji se dogodio u Sarajevu, odnosno ubistvo dvojice policajaca neopisiv, ali da to ne znači da policija na pomenuti način smije primjenjivati silu.

– Neselektivno batinanje, ponižavanje i mučenje ne doprinosi poboljšavanju položaja policije, niti bezbjednosnoj situaciji u društvu. Ne smije policija nikome klještima da gnječi testise, niti da vezane osobe “prži” elektrošokerima i peper sprejem. Ako ne postoji nikakav drugi način da se dođe do informacija i uspješno sprovede istraga pa koja je uopšte svrha policije i policijskih ovlaštenja – pita advokat Veselinović.

MUP bez odgovora

U MUP Kantona Sarajevo nismo mogli dobiti komentar na krivičnu prijavu, jer se nisu javljali na telefone.

(Blic)