Home BiH Nikad više prevara: Ko je kriv za krađe glasova, javašluk na biračkim...

Nikad više prevara: Ko je kriv za krađe glasova, javašluk na biračkim spiskovima, bugarski voz, trgovinu biračkim mjestima…?

0

Krađe glasova, glasanje bez dokumenata, javašluk na biračkim spiskovima, sumnje na “bugarski voz”, masovne promjene članova biračkih odbora 48 sati pred izbore i brojne druge nepravilnosti obilježili su izbore.

Ove godine rekordan je i broj prijava pristigao od građana koji su svjedočili, a u pojedinim slučajevima i fotografisali brojne malverzacije u koje je uključen popriličan broj ljudi. Postao je to uhodan sistem, čije funkcionisanje dobrim dijelom omogućava CIK.

Na ovo su još mjesecima prije izbora upozoravali brojni stručnjaci, domaći NVO sektor, OHR, pa i  pripadnici pojedinih stranaka, ali bezuspješno. Izostala je bilo kakva reakcija nadležnih, u prvom redu CIK-a i pokazalo se, kao i bezbroj puta do sada, da stanje haosa većini odgovara.

Ko je kriv?

Izborni zakon je jasan za provođenje izbora u BiH nadležna je izborna administracija na čelu sa CIK-om za koju već godinama mnogi tvrde da je sve samo ne politički nezavisno tijelo. I naravno onih koji „pokrivaju“ njihove greške, a to su političke partije iz kojih dolaze.

Ti ljudi dobijaju veoma velike plate da bi obezbedili fer uslove za izbore svake dvije godine. A vidimo da se iz godine u godinu ponavljaju iste stvari i nepravilnosti. CIK odgovornost prebacuje na druge institucije, prije svega na MUP, da im ne dostavljaju promjene na terenu, prije svega podatke o umrlim. I stoga smatram da u ovim relacijama leži veliki dio odgovora. Jer kada se odgovornost prebacuje sa jednih na druge u stvari je niko ne snosi. Stoga se u ovom dijelu mora mnogo više uraditi i izvršiti pritisak na CIK da radi svoj posao“ rekao je za naš portal politički analitičar Velizar Antić i napomenuo da rješenje leži  upravu u samom sistemu koji počiva na partokratiji, a ne na vladavini prava i propisa. Kada se razbije taj sistem na vrhu, u samoj politici koja donosi odluke, ističe Antić, riješiće se i problemi u CIK-u.

I Jasmin Mujanović, politički analitičar specijalizovan za jugoistočnu Evropu za Buku kaže da sadašnja situacija u CIK-u može samo da odgovara vladajućim strukturama, koje očigledno strahuju od slobodnih izbora i ako već uživaju u prosto nevjerovatnom nivou strukturalnih prednosti zahvaljući duboko sektaškim dimenzijama Dejtonskog ustavnog poredka.

Očigledno je da je reforma i depolitizacija CIK-a neophodna međutim to se isto mora i reći o čitavom ustavnom sistemu. Nažalost ni jedno ni drugo nam se ne pokazuje na bliskom horizontu“, istakao je Mujanović.

Poslanici Damir Arnaut i Saša Magazinović su jedni od pokretača rasprave u Parlamentu BiH o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH a sve u svjetlu činjenice da je odbijen zakon o elektronskom brojanju glasova, a što je bila više nego jasna poruka da se spremaju krađe ogromnih razmjera.

Nije me činjenica da je zakon odbijen uvjerila u to, koliko ostrašćenost nekih stranaka koje su se borile protiv tog zakona – neke poput HDZ-a i SNSD-a javno, a neke poput SDA su preko svog poslanika Hazima Rančića pokušale odugovlačiti cijeli proces.  A sada se vidi i zašto – ovakav CIK odgovara tim oligarhijama jer ne daje objašnjenje za “nestanak” tona izbornog materijala, potom za predsjednika izaberu čovjeka koji je u tehničkom mandatu i koji ovisi od neke nove parlamentarne većine da mu odobri novi sedmogodišnji mandat, a onda isti taj čovjek sve prijavljene nepravilnosti na izborni dan opiše kao “nebitne”. Za ovaj CIK 500.000 nevažećih listića je “normalno”, iako se u demokratskim zemljama sve preko 4% smatra sumnjivim“, istakao je za Buku Arnaut. 

Prema njemu  CIK je sada pred najvećim testom – stotine, vjerovatno i hiljade članova biračkih odbora su zamijenjeni noć prije izbora sa stranačkim aktivistima, a CIK nije reagovao. Stoga kao jedini lijek vidi elektronsko brojanje glasova, a tada će članovi CIK-a postati obični, nebitni činovnici.

Saša Magazinović još dodaje je šest mjeseci prije izbora, s nestankom 35 tona papira za glasačke listiće kredibilnost CIK-a ozbiljno narušena, ali tu se nije stalo jer su ubrzo pojedini članovi ove institucije u službi stranaka lobirali protiv rješenja predloženih u Parlamentu BiH i najdirektnije se uplitali u rad najvišeg zakonodavnog tijela.

I Vehid Šehić, član odbora  Koalicije “Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije  vjeruje da su neophodne promjene jer je povjerenje građana u CIK BiH već poodavno narušeno, evidentno je i političko uplitanje, a kao najslabiju kariku cijelog izbornog procesa vidi biračke odbore.

Izborni zakon jasno kaže da jedan politički subjekt može imati samo jednog člana. Međutim, prisutna je masovna razmjena mjesta u biračkim odborima između političkih subjekata, pa se lako desi da sva tri člana u biračkom odboru budu u ime jedne političke stranke, što dovodi u sumnju i rezultate izbora na tom biračkom mjestu“, istakao je Šehić dodajući da bi jedino rješenje bilo da se odmah nakon konstituisanja vlasti pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, za brojne probleme- od nestanka papira za štampanje glasačkih listića iz skladišta CIK-a, preko odbijanja elektronskog glasanja, preko neažuriranih spiskova i na stotine mrtvih na njima, pa sve do nezakonite procedure prilikom imenovanja biračkih odbora, CIK je imao obrazloženje-  to je “uobičajeno”, nije naša nadležnost ili nismo mi krivi. Navedimo samo šta su saopštili dan pred izbore, a povodom nezakonite procedure imenovanja biračkih odbora.

Mi svakodnevno u nekoj opštini imamo slučaj da neki član ili zamjenik člana biračkog odbora odustane. Čak se i na dan izbora desi da neki član ili zamjenik člana odustane. Opštinska izborna komisija je nadležna za imenovanje zamjenskog člana i da se osigura da se provede izborni proces“.

Na kraju naši sagovornici se slažu da je izbor jasan. Ako želimo fer i poštene izbor slijedi nam usvajanje izmjena zakona kojim će se već za lokalne izbore uvesti skeniranje glasačkih listića, video nadzor i temeljitija kontrola identiteta birača, a ako ne onda ćemo isti priču slušati i 2020. -, glasovi će se krasti šakom i kapom pod okriljem CIK-a.