Home Biznis Njemačka ekonomija kriznu 2020. zaključila rastom BDP-a

Njemačka ekonomija kriznu 2020. zaključila rastom BDP-a

0

Prva je procjena pokazivala rast od samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Nakon istorijskog, 9,7-postotnog pada u drugom tromjesečju, najveća evropska ekonomija porasla je u razdoblju od juna do jula 8,5 posto, potaknuto ukidanjem mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa.

Lockdown izrazito usporio rast na kraju 2020

U novembru vlada je zbog opetovanog širenja zaraze ponovo uvela stroga ograničenja, zatvorivši restorane, barove i druge ugostiteljske objekte, a dodatno ih je pooštrila u prosincu, kada su zatvorene i škole i trgovine. Rezultat je bilo izrazito usporavanje rasta na kraju godine.

Na godišnjoj razini BDP je posljednja tri mjeseca smanjen 2,7 posto, a u cijeloj 2020. godini 4,9 posto, čime je Destatis snizio dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

Izvješće statističkog ureda pokazuje i da je proračun u 2020. iskazao deficit prvi puta od 2011., od 4,2 posto. Viši je bio samo 1995. godine, kada je dug agencije za reprivatizaciju istočnonjemačkih poduzeća integriran u državni proračun.

Državni su prihodi pali, i to ne samo zato što je stopa poreza na dodanu vrijednost privremeno smanjena kako bi se potaknula potrošnja.

Njemačka je u 2020. izgubila status fiskalno konzervativne države, pokrenuvši programe pomoći vrijedne više milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u koronakrizi.

( Hina)

Let’s block ads! (Why?)