Home Vijesti Njemačka širom otvara vrata radnicima sa Balkana

Njemačka širom otvara vrata radnicima sa Balkana

0

Novi njemački zakon o zapošljavanju, koji će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine, trebalo bi da omogući zapošljavanje stotine hiljada radnika sa Balkana, ali za zainteresovane postoji i niz uslova.

Rekao je ovo dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Njemačke Nenad Radičević te dodao da su mediji prenijeli da se time ukidaju radne vize, ukazavši da to nije baš tako jednostavno. On je naveo da bi taj zakon trebalo da zanatlijama omogući zaposlenje.

– Postojaće mogućnost, ukoliko imate kvalifikacija, da dođete u Njemačku na šest meseci i da za to vrijeme tražite posao, ali morate da imate sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas izdržavati za to vrijeme. Nećete smjeti da radite nešto drugo van svoje profesije – rekao je Radičević.

On je dodao da oni koji dolaze u Njemačku moraju da znaju njemački jezik, a nivo znanja mora da bude u skladu sa poslom kojim se bave. Radičević je istakao da sadašnje njemačke vlasti želi da izgrade sistem po kom će da uvezu radnike, istakavši da u toj državi, ukoliko imate kvalifikacije i dobar ste radnik nema diskriminacije.

On je, govoreći o zaradama, naveo primjer medicinskih sestara, koje u Njemačkoj mogu da zarade 2 000 do 2 500 evra, objasnivši da su tu uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci.

Radičević je napomenuo i da Nijemci izražavaju platu u bruto iznosu. Prema njegovim riječima, pri gledanju ponuda treba biti oprezan, jer iznajmljivanje trosobnog stana iznosi i do 1 500 evra dok je struja skuplja nego u našem regionu.

(Srpska Cafe)