Home Ex-Yu Njemačka sprema rješenje za Kosovo?

Njemačka sprema rješenje za Kosovo?

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Hekera i Matijasa Litenberga da kosovsko pitanje mora biti riješeno na način koji odgovara Berlinu, a ponuda koju su iznijeli suprotna je podijeli pokrajine na čemu insistira američki predsjednik Donald Tramp, piše danas Srpski telegraf.

List, pozivajući se na diplomatske izvore, navodi da Berlin traži od Beograda i Prištine da ne rade ništa do maja ili juna kada se završava izborni ciklus u Evropskom parlamentu, poslije čega bi Njemačka inicirala sastanak i ponudila rješenje.

Njemačka završava dokument s kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podjela ili razgraničenje, navodi list i dodaje da je ono što nude Srbima na sjeveru pokrajine autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

“To je igra koju Nijemci igraju otkako se Amerika umiješala u cijelu priču. Ne odgovara im to što su Tramp i Vašington spremni da uvaže interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto koje su uveli (Ramuš) Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi s tom ludačkom politikom”, navodi izvor lista.

U tekstu se podsjeća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata isticao da se prije svih Njemačka i Velika Britanija protive postizanju kompromisa Beograda i Prištine, kao i da je Njemačka protiv ukidanja taksi i nastavka dijaloga prije evropskih izbora.

“Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina. Govorim simbolički. Ovdje se vodi geopolitička borba, ali ne više s Moskvom nego između zapadnih partnera. Riječ je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće”, rekao je Dačić i dodao da to što su Albanci usvojili platformu znači da neće nikakvog kompromisa.