Home Zdravlje Nova istraživanja otkrivaju zašto je loše ispijanje gaziranih pića

Nova istraživanja otkrivaju zašto je loše ispijanje gaziranih pića

0

Novi medicinski dokazi otkrivaju da naša ovisnost o gaziranom piću, iako se naizgled ne čini baš ozbiljnom, može biti itekako opasna. Toliko opasna, da je nedavno istraživanje otkrilo kako bi čak mogla izazvati rak.

Istraživanje je započeto nakon što se povećao broj slučajeva raka crijeva kod osoba mlađih od 35 godina, rekao je dr. Lewis Cantley sa Univerziteta Cornell. Od tada, naučnici su otkrili kako glukoza i fruktoza, koje se nalaze u napitcima zaslađenim kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crijevnih tumora kod miševa, prenosi The Sun.

Miševi koji su bili skloni raku crijeva bili su hranjeni kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze – jednakim manje od jedne limenke Coca-Cole dnevno za čovjeka. Kao rezultat toga, “tumor je izravno jeo šećer … rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.”

Važno je, međutim, napomenuti da su ovi testovi provedeni na miševima koji su genetski modificirani da budu skloni raku, tako da se to ne može izravno prenijeti na ljude, ali isticanje korištenja visokog fruktoznog kukuruza je svakako bitna činjenica, bez obzira postoji li ili ne izravna veza s rakom. Razlog tome je koliko je blisko povezana s pretilošću.