Home Banjaluka Nova namjena za tim Evropske prestonice kulture

Nova namjena za tim Evropske prestonice kulture

0

Grad planira zadržati Fondaciju Evropska prestonica kulture pod drugim nazivom, a jedno od njenih budućih zaduženja bi trebalo biti da u ime Grada aplicira za sredstva međunarodnih fondova koja bi se koristila za relizaciju raznih projekata.

Ova fondacija je osnovana nakon što je odlučeno da će Banjaluka aplicirati za titulu Evropske prestonice kulture 2024.godine.

Njena uloga je bila da pripremi aplikaciju te da je prezentuje i brani pred Evropskom komisijom u Briselu te u slučaju da ta titula pripadne gradu na Vrbasu bude zadužena za relizaciju planiranih projekata i manifestacija. Pošto se to nije dogodilo postavlja se pitanje šta će biti dalje sa tom Fondacijom.

Posljednje informacije pokazuju da je Grad odlučio da će zadržati tu organizaciju ali da će ona imati malo drugačiju ulogu. Odluka kojom se to sprovodi bi trebala da se nađe na današnjem zasjedanju Skupštine grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je Grad odlučio da Fondaciji EPK da novu namjenu.

– Odlučili smo da zadržimo Fondaciju i da se ona transformiše i bude jedna od naših partnera na razvoju kulture, projekata i programa predviđenih Strategijom razvoja kulture i dijela onoga što je bilo u aplikaciji za EPK. Pored toga ona će biti i subjekat koji bi u ime Grada mogao aplicirati na određene međunarodne fondove a koji bi se koristili za realizaciju raznih projekata – objasnio je Radojičić.

Pored nove namjene, Fondacija bi trebala odbiti i novi naziv. Umjesto  Fondacije „Evropska prestonica kulture – Banjaluka 2024“ zvaće se Fondacija „Banjaluka 24” ili skraćeno Fondacija BL 24.

Tim koji je pripremao aplikaciju grada za EPK već je pripremio skraćeni spisak prijedloga projekata iz aplikacione knjige “Banjaluka 2024”.

Jedan od projekata  je da se objekat „Bašta sljezove boje“, u kojem je sada komunalna policija, vrati u domen kulture. Zgrada se nalazi u ulici Kralja Alfonsa XIII, u samom centru grada, nedaleko od Gospodske ulice. Kroz aplikaciju bilo je predviđeno da to postane centar za izvođačke umjetnosti, a sada u novoj postavci stvari to bi trebao više biti određeni centar koji bi razvijao nezavisnu umjetničku scenu.

Predloženo je i da se pokrenu procesi koji bi omogućili da se od Kulturnog centra Banski dvor odvoji tvrđava Kastel i da postane samostalna organizaciona jedinica. Krajnji cilj je da Kastel postane Muzej grada.

Predviđena je i izvjesna reorganizacija Doma omladine, te da se napravi program koji će obrazovati potpuno novu klasu kuturnih radnika, a to su kulturni menadžeri. Predlogom su obuhvaćeni i projekti koji se tiču rijeke Vrbas, ekologije i javnih prostora.

Priprema i rezultati

Jednoglasnom podrškom odbornika, Skupština grada je u martu 2017. usvojila odluku za učešće grada u programu „Evropska prestonica kulture (EPK) 2024. godine“.

U aprilu iste godine formiran je tim za pripremu i učešće u programu EPK. Nakon toga je pripremljena i Strategija razvoja kulture od 2018. do 2028, koja je bila i jedan od preduslova za pripremu ove aplikacije. Urađen je i vizuelni identitet banjalučke nominacije pod sloganom „Suprotnosti se privlače“, kroz grafičke forme koje bi trebale da pokažu suštinu kandidature grada, zbog čega su kvadrat i krug izabrani kao dva „lajt motiva“ vizuelnog identiteta. U novembru prošle godine je Banjaluka ušla u finale takmičenja.

Evropska komisija u Briselu je krajem septembra odlučila da Banjaluka neće biti Evropske prestonice kulture i tu titulu dodelila norveškom gradu Bode.

(Srpskainfo)