Home Banjaluka NOVA PRAVILA: Grad od 25. marta kreće da obilježava ljetnje bašte

NOVA PRAVILA: Grad od 25. marta kreće da obilježava ljetnje bašte

0

Gradske službe će od 25. marta krenuti u obilježavanje svih terasa ugostiteljskih objekata, u nastojanju da se, uoči početka ljetnje sezone, uvede red u ovu oblast, saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema odluci gradske skupštine, sve ljetnje terase postavljene na javnoj površini ispred ugostiteljskih objekata biće obilježene bijelom bojom sa ugrađenim grbom grada.

– Cilj obilježavanja je lakša kontrola postavljenih bašta, jer se u praksi dešava da zakupci javnih površina često koriste veće površine od odobrenih – izjavio je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević.

Prema njegovim riječima ovaj posao bi, prema skupštinskoj odluci, trebalo da bude završen u roku od mjesec dana.

– Granice ljetnjih terasa biće obilježene u skladu sa lokacijskim uslovima i građevinskom dozvolom – naglasio je Stanarević.

Zahvaljujući ovoj mjeri, gradske službe će moći da, bez uvida u dozvole i dokumentaciju, na veoma jednostavan način provjere da li je terasa u okviru propisanih gabarita, s obzirom na to da je u ovoj oblasti često „iskakanje“ iz utvrđenih granica i nepropisno zauzimanje javnih površina.

Ovakva odluka u mnogo čemu će olakšati posao i Komunalnoj policiji koja je zadužena za kontrole na terenu.

– Imamo raznih situacija i nekada je zaista teško utvrditi granice bez vođenja dugotrajnih postupaka i prikupljanja razne dokumentacije, što nam je otežavalo posao. Fizičkim obilježavanjem terasa, i na prvi pogled će biti jasno da li se radi o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora –kaže načelnik Komunalne policije Milenko Letić.

Do sada, kontrolni organi su morali da traže uvid u dozvolu, to provjeravaju u dokumentaciji i upoređuju sa stvarnim stanjem, što je, u praksi, stvaralo brojne probleme.