Home Sport Novi projekt UEFA-e: Kako kroz Ligu nacija izboriti plasman na Evropsko prvenstvo

Novi projekt UEFA-e: Kako kroz Ligu nacija izboriti plasman na Evropsko prvenstvo

0
Liga nacija je zamjena za prijateljske utakmice, koja za cilj ima povećanje interesovanja svih reprezentacija prema prijateljskim utakmicama, a pored toga pruža i mogućnost da se najbolji iz svake od liga plasiraju na Evropsko prvenstvo, ukoliko to nisu učinili kroz baraž.

Ipak, glavni fokus svake reprezentacije još uvijek ostaju same kvalifikacije kao osnovni put preko kojeg se mogu plasirati na Evropsko prvenstvo, pa tako nikakvo iznenađenje neće biti ukoliko najveće zvijezde svojih reprezentacija ne budu obavezno igrale ove mečeve.

Naime, kroz kvalifikacije će plasman na Evropsko prvenstvo izboriti 20 ekipa, a još četiri će na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz baraž Lige nacija.

Sistem takmičenja je takav da su sve ekipe podijeljene na četiri lige: Liga A, Liga B, Liga C i Liga D, a pobjednik svake lige osigurat će plasman na Evropsko prvenstvo, ukoliko to nije uradio kroz baraž.

Pobjednik lige je ona reprezentacija koja u svojoj grupi završi kao prvoplasirana, nakon čega je očekuje razigravanje s ostalim pobjednicima grupa iz svoje lige, a konačni pobjednik osigurat će put na Evropsko prvenstvo. Prvoplasirane ekipe iz svojih grupa osigurat će promociju u višu Ligu, dok će one najlošije ispasti u nižu.

Trenutni format Lige nacija odobren je od Izvršnog odbora UEFA-e u decembru 2014. godine, a timovi su raspoređeni na osnovu UEFA koeficijenta. Polufinalni parovi kao i domaćin određuju se pomoću žrijeba koji će se održati u decembru 2018. godine.

Ukoliko se desi da dvije ili više ekipa budu imale isti broj bodova pri završetku grupne faze, gleda se međusobni omjer, a nakon toga veći broj postignutih pogodaka u međusobnom duelu. Ukoliko i nakon toga timovi budu ravnopravni, gledat će se gol-razlika iz svih utakmica u grupi.

Takmičenje u Ligi nacija počinje 6. septembra, a završit će se utakmicama baraža u junu 2019. godine. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je trenutno u Ligi B, grupe 3 Lige nacija zajedno sa selekcijama Austrije i Sjeverne Irske.

Liga A

Grupa 1: Njemačka, Francuska i Holandija
Grupa 2: Belgija, Švicarska i Island
Grupa 3: Portugal, Italija i Poljska
Grupa 4: Španija, Engleska i Hrvatska

Liga B

Grupa 1: Slovačka, Ukrajina i Češka
Grupa 2: Rusija, Švedska i Turska
Grupa 3 Austrija, BiH i Sjeverna Irska
Grupa 4: Vels, Republika Irska i Danska

Liga C

Grupa 1: Škotska, Albanija i Izrael
Grupa 2: Mađarska, Grčka, Finska iEstonija
Grupa 3: Slovenija, Norveška, Bugarska i Kipar
Grupa 4: Rumunija, Srbija, Crna Gora i Litvanija

Liga D

Grupa 1: Gruzija, Latvija, Kazahstan i Andora
Grupa 2: Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija i San Marino
Grupa 3: Azerbejdžan, Farska Ostrva, Malta i Kosovo
Grupa 4: Makedonija, Armenija, Lihtenštajn i Gibraltar