Home Vijesti NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Poskupljuje poštarina prema inostranstvu!

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Poskupljuje poštarina prema inostranstvu!

0

Prema informacijama sa kojim raspolažemo, poskupljenja za pojedine pošiljke biće veća i za 200 %!

Pošte Srpske u narednom periodu povećaće cijene svojih usluga u dijelu koji se odnosi na međunarodni poštanski saobraćaj, saznaje BUKA.

Kako su naveli u ovom preduzeću razlozi zbog kojih je potrebno izvršiti korekcije cijena usluga jesu povećanje naknada za prenos i uručenje međunarodnih pošiljaka primjenom Konvencije Svjetskog poštanskog saveza (SPS), povećavanje drugih troškova u međunarodnom poštanskom saobraćaju (prerada pismonosnih pošiljaka, prevoz i uručenje površinskih i avionskih paketa po odredišnim državama), te usklađivanje Cjenovnika usluga iz međunarodnog saobraćaja između javnih poštanskih operatera u BiH.

“Od juna 2001. godine do danas usluge Pošta Srpske iz međunarodnog poštanskog saobraćaja su pretrpjele veoma male promjene cijena, tako je prenos običnog pisma prve stope mase 2001. godine iznosio 1,50 KM, dok u 2018. godini iznosi 1,70 KM. Poštarine za neke usluge su u trenutno važećem Cjenovniku čak i niže u odnosu na iste usluge u Cjenovniku iz 2001. godine, kao što su: prenos paketa, rukovanje vrijednosnim pismom, avionski prenos pošiljaka i podnošenje na carinski pregled pošiljaka u izvozu. Poštarina za rukovanje preporučenom pismonosnom pošiljkom po komadu je 2001. godine iznosila 3,50 KM, dok u 2018. godini iznosi 3,40 KM” navelo je preduzeće Pošte Srpske na svom web sajtu.

Kako su naveli, u istom vremenskom periodu (od 2001. godine do 2018. godine) održana su 4 Kongresa SPS-a, pri čemu su kontinuirano povećavane naknade za prevoz i uručenje međunarodnih pošiljaka.

Dodaju kako će o zvaničnoj promjeni cijena, te stupanju na snagu novog Cjenovnika, korisnici biti blagovremeno obaviješteni.

Izvršeno je povećanje cijena za određene stope masa za sve vrste usluga. Također uvećani su iznosi za rukovanja određenim vrstama pošiljaka.Tako je prema sadašnjem Cjenovniku usluga rukovanja preporučenim pismom bila 3,4 KM dok će korigovana cijena biti 5,5 KM. Rukovanje paketom koštalo je također 3,4 KM a sada će to biti 10,00 KM.

Prema nezvaničnim podacima BUKE, korekcija cijena za poštanske usluge neće biti kozmetička već će pojedine usluge poskupjeti i do čak 200%.

Tako je npr. pošiljka od 440 grama koštala 11 KM + 3.4 KM za rukovanje ukupno 14.4 KM . Prema novom cjenovniku kada bi se pošiljka slala za Ameriku ukupan iznos bi bio : 11 KM + 5.5 KM = 16.5 KM + uveden je avionski prenos u iznosu od 0.5 KM na svakih 20 grama, što znači da se na 440 grama pošiljke treba platiti još 11 KM, te bi takav paket ukupno koštao 27.5 KM. U ovom slučaju poskupljenje iznosi 90%. Kod pošiljke od 1950 grama povećanje iznosi blizu 200%.

(Buka)