Home Region Novinari napadnuti tokom izvještavanja sa Kosova

Novinari napadnuti tokom izvještavanja sa Kosova

0

Reporterke Dojče velea (DW) napadnute su tokom izvještavanja o blokadama puteva na Kosovu. DW prenosi da su prema izvještajima Insajdera i agencije Tanjug i novinari tih medija napadnuti u blizini Banja kada su naišli na barikade.

One su uspjele da se vrate ka sjeveru Kosova uz pomoć loknog stanovništva i policije, javlja Dojče vele na svom sajtu.

Kako se navodi reporterke Dojče velea Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izvještavale o blokadama puta u znak protesta zbog posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

One su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mjesta Prekaz gdje su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR. Kako je navedeno, nakon povlačenja međunarodnih snaga grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je preteći okružila, govoreći da ih “provociraju” tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi vidjeli da li je Srpkinja.

– Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo – rekla je Kljajićeva.

Reporterke su navele da je kosovska policija reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka sjeveru Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja na ovom dijelu puta izvještavala sa barikada.

– Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka DW. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspjeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije – rekla je ona.

(Srpska Cafe)