Home Banjaluka Novo zaduženje grada za riješavanje problema vodosnabdijevanja

Novo zaduženje grada za riješavanje problema vodosnabdijevanja

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnik EBRD Josip Polić počeli su da pregovaraju o kreditu do deset miliona evra, namijenjenom izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže na području grada.

Nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže smatra se najvećim problemom u Banjaluci, sa kojim se mještani bore već godinama.

Iako se gotovo svaki mjesec problem riješi u nekoj od ulica, mještani smatraju da je potrebna kompletna izgradnja, kako bi u 21. vijeku cijeli grad imao vodu, jer se mještani sada snalaze kako znaju, plaćajući cisterne i donoseći vodu sa bunara.

Prema riječima gradonačelnka, za rješavanje kritičnih tačaka u vodosnabdijevanju u ovom trenutku potrebno je obezbijediti najmanje 20 miliona KM, dok je za potpuno rješenje potrebno najmanje 50 miliona KM.

“Nažalost, veliki broj seoskih i prigradskih naselja na području Banjaluke je danas bez vode ili sa nestabilnim vodosnabdijevanjem, a tih problema nisu lišena ni pojedina gradska područja, poput Paprikovca, gdje je vodovodna mreža u jako lošem stanju i potrebna je njena rekonstrukcija” – rekao je Radojičić.

Dodaje da se trenutno pregovara oko kredita koji bi mogao da riješi dobar dio ovog problema.

“Konkretno, sa EBRD-om pregovaramo oko kredita u iznosu do deset miliona evra koji bi nam bio plasiran pod veoma povoljnim uslovima. Kredit bi bio plasiran na uobičajen način, dakle preko institucija BiH i grada” – rekao je Radojičić.

Dodaje da će, ako sve bude po planu, Banjaluka sljedeće godine podići kredit i krenuti u rješenje ovog problema.

Podsjećamo da vodovod nemaju mještani Borkovića, Čokora, Donjih Kola, Goleša, Pervan, dijelova Paprikovca, kao i mnogi drugi.

Dugo očekivano Crno Vrelo

Prije dva mjeseca potpisan je ugovor za izgradnju 14 kilometara vodovodne mreže podsistema “Zvijezda” koje bi trebalo da vodom snabdijeva nekoliko banjalučkih sela. Podsistem “Zvijezda” pokriva sela Gornji Pervan, Donji Pervan, Goleši, Čokorska Polja, Borkovići, Donja Bistrica, Gornja Bistrica i Gornja Piskavica. Svi ovi mještani do sada se za vodu snalazili kako znaju, a najveći problem im predstavljaju radovi u poljoprivredi, posebno za vrijeme ljetnih vrućina.