Home Banjaluka Obećanje – ludom radovanje: Nema ništa od izgradnje trotoara u ulici Ivana...

Obećanje – ludom radovanje: Nema ništa od izgradnje trotoara u ulici Ivana Gorana Kovačića?

Krajem marta ove godine aktivista Ivan Begić zajedno sa mještanima Ulice Ivana Gorana Kovačića i Mladima demokratskog progresa Banja Luka pokrenuo je građansku inicijativu – peticiju za izgradnju trotoara u toj ulici.

Radi se o veoma frekventnoj ulici koja povezuje naselje Petrićevac sa Lazarevom, ali i autobusku i željezničku stanicu sa jednim od najbrojnijih banjalučkih naselja, nekoliko škola i vrtića.

🚧 Ulica Ivana Gorana Kovačića!

🚧 Ulica Ivana Gorana Kovačića!⚠️ Povezuje jedno od najvećih naselja sa školama, pijacom, autobuskom i željezničkom stanicom i ovako izgleda!❗ Dok se grade promašeni projekti ovakve ulice se zaobilaze!✔️ Pokrenuli smo peticiju i sa projektnim prijedlogom ćemo uputiti Gradskoj upravi!

Gepostet von Ivan Begić – Иван Бегић am Donnerstag, 14. März 2019

– Stanje ulice je i više nego katastrofalno. Ovdje se ne radi o investiciji od nekoliko miliona, već o nekoliko hiljada maraka. Dok imamo u gradu na desetine promašenih projekata koje građani skupo plaćaju, za ovakve stvari, koje znače sigurnost djece i građana nema sluha – poručio je tada Begić.

Mještani tog dijela Rosulja već godinama traže da se cijelom dužinom ulice izgradi trotoar, jer strahuju za svoju bezbjednost prilikom pješačenja ovom ulicom koja samo u jednom kraćem dijelu ima jednostrani trotoar.

Ostatak je samo prilično uska saobraćajnica oko koje u nekim dijelovima nema ni dodatnog mjesta koji bi pješaci mogli da koriste za prolaz.

Godine čekanja i traženja nedavno su kulminirale i dovele do potpisivanja peticije mještana za izgradnju trotoara. Prikupljeno je više od 1.000 potpisa koji su predati Gradskoj upravi.

Nakon pokrenute incijative oglasili su se i u Gradskoj upravi.

– Planirano je da se uradi presvlačenje ulice, odnosno postavljanja novog sloja asfalta te izgradnja trotoara. Prije desatak dana je uočeno da građani potpisuju peticiju za gradnju trotoara, ali za tim nema potrebe – kazao je Davidović.

Napomenuo je da će prilikom modernizacije ove ulice analizirati i mogućnost postavljanja pješačkog prelaza u ovoj ulici.

-Kako tada tako i danas. Kako 2012. tako i 2019. Obećanje – ludom radovanje. Dato obećanje bilo je potreba prošlosti; prekršena riječ je potreba sadašnjosti u Gradskoj upravi. Kažu nema potrebe za skupovima, protestima, peticijima. Ima li potrebe da ovdje pogine nečije dijete, kao na putu u Motikama, pa ćemo se onda hvatiti za glavu?, kategorično priča Begić.

Begić dodaje da neće odustati od zahtjeva za izgradnju trotoara u ovoj ulici. Kao idući korak najavljuje okupljanje građana, pa ako zatreba i blokadu puta u ovoj vrlo frekfentnoj ulici.