Home Region Od danas nove cijene putarine u Hrvatskoj

Od danas nove cijene putarine u Hrvatskoj

Na auto-putevima u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cijene putarine, veće za čak 10 odsto za pojedina kategorije vozila, a riječ je o sezonskom poskupljenju, koje se primjenjuje za motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Cijena putarine na relaciji Zagreb-Dugopolje (Split) za privatne automobile, odnosno prvu kategoriju vozila, porašće sa 181 na 200 kuna (27 evra), Zagreb-Karlovac sa 19 na 21 kunu (oko 2,90 evra), a Zagreb-Rijeka sa 70 na 77 kuna (10 evra).

Vožnja auto-putem do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune (18 evra), a do Šibenika 169 kuna (23 evra).

Za vožnju do najjužnije tačke auto-puta Zagreb-Ploče, do izlaza Čarapine iznad Ploča, koštaće čak 257 kuna (35 evra).

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) podsjećaju da je model sezonskih cijena putarine jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja firmi u sektoru putne infrastrukture, ali i da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa auto-putevima ostvaruje u ljetnim mjesecima.

Na pojedinim auto-putevima broj vozila ljeti se povećava i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

Opravdavajući poskupljenje, iz HAK-a ističu i da se u ukupnom saobraćaju vozila najveći udio odnosi na motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Prema nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarine na auto-putevima od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 odsto više nego u isto vrijeme lani.

SRNA